Hlavní obsah

Gruzínské úřady zadržely českého novináře

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ray Baseley dříve spolupracoval i s redakcí Seznam Zpráv.

Novinář Ray Baseley spolupracuje například s webem Forum 24, o svém zadržení informoval v úterý na síti X. „Je to nepřijatelné. Ani místní pohraniční stráž neví, proč mi nebyl dovolen vstup,“ uvedl.

Článek

Gruzínské úřady zadržely českého novináře Raye Baseleye, který se pravidelně věnuje situaci na Ukrajině i v Gruzii. Informoval o tom ve středu web CNN Prima News.

Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake ČTK sdělil, že se velvyslanectví v Tbilisi případu věnuje. Konzulka mimo jiné odeslala na gruzínské ministerstvo zahraničí oficiální nótu s žádostí o současné místo pobytu Baseleye a o důvod jeho zadržení a odepření vstupu do země.

Baseley, který spolupracuje například s webem Forum 24, o svém zadržení informoval v úterý na síti X. „Dnes v 19:30 (gruzínského času) mi bylo odepřeno vstoupit do Gruzie bez zdůvodnění či dalšího vysvětlení. Je to nepřijatelné. Ani místní pohraniční stráž neví, proč mi nebyl dovolen vstup,“ uvedl.

„Informaci o zadrženém českém novináři jsme zaznamenali a náš zastupitelský úřad v Tbilisi se jí intenzivně věnuje,“ uvedl Drake. „Naše konzulka je v kontaktu s jeho blízkými a zároveň odeslala na gruzínské ministerstvo zahraničí oficiální nótu s žádostí o současné místo pobytu dotyčného a o důvod jeho zadržení a odepření vstupu do Gruzie,“ doplnil.

Související témata:

Doporučované