Hlavní obsah

Gruzie se podle prezidentky stala při volbách obětí speciální ruské operace

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Gruzie se při parlamentních volbách stala obětí ruské speciální operace. Dnes to podle tiskových agentur prohlásila gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová, která podporuje směřování své země k Evropské unii.

Článek

Sobotní hlasování v Gruzii vyhrála podle ústřední volební komise dosavadní vládnoucí strana Gruzínský sen, která podle opozice a Západu vede autoritářskou politiku a inspiruje se Ruskem.

Opozice odmítá výsledky voleb uznat a stejně se nyní vyjádřila i prezidentka, která opoziční strany podporuje. Zurabišviliová úřady obvinila, že ve volbách sebraly občanům právo si vybrat.

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová, která podporuje směřování své země k Evropské unii uvedla, že se země stala obětí ruské speciální operace.

Agentura AP informuje, že prezidentka po boku představitelů opozice vyzvala obyvatele této jihokavkazské země, aby v pondělí večer přišli na hlavní třídu v metropoli Tbilisi proti volebním výsledkům protestovat. Výsledky přitom označila za „naprosté zfalšování, naprostou krádež vašich hlasů“.

Pozorovatelé voleb z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) upozornili, že při volbách se objevily případy kupování hlasů či zastrašování a že hlasování se konalo v napjaté a nenávistné atmosféře. Hlášeny byly také případy rvaček u volebních místností nebo vícečetného hlasování.

Po sečtení hlasů z téměř všech volebních okrsků volební komise uvedla, že Gruzínský sen získal 54,8 procenta.

Související témata:

Doporučované