Hlavní obsah

Grónská policie zatkla aktivistu Watsona, byl na cestě za japonskými velrybáři

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

Paul Watson na snímku z roku 2016.

Kanadsko-americký „velrybí“ aktivista hodlal v severním Pacifiku konfrontovat novou japonskou velrybářskou loď. Právě Tokio na něj vydalo mezinárodní zatykač.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Grónská policie v neděli zadržela významného ekologického aktivistu Paula Watsona, který je znám jako ochránce mořského světa a bojovník proti pytlačení velryb.

V rukou policie Watson skončil, když se svou lodí připlul do grónské metropole Nuuk doplnit palivo. Nadace kapitána Paula Watsona (Captain Paul Watson Foundation, CPWF) uvedla, že na palubu vstoupil tucet policistů.

Zatykač na 73letého kanadsko-amerického občana vydalo Japonsko. „Předpokládá se, že zatčení souvisí s dřívějším červeným oznámením vydaným za předchozí zásahy kapitána Watsona proti velrybářům v oblasti Antarktidy,“ uvedla CPWF v prohlášení.

„Žádáme dánskou vládu, aby kapitána Watsona propustila a nepřijímala tuto politicky motivovanou žádost,“ napsal ředitel nadace Locky MacLean. Grónsko je autonomním územím Dánska.

Policie uvedla, že Watson bude předveden před soud s žádostí o jeho zadržení do doby, než bude rozhodnuto o jeho případném vydání do Japonska.

Loď s 25 členy dobrovolné posádky a 73letým Watsonem byla na cestě do severního Pacifiku, kde chtěli podle prohlášení CPWF konfrontovat novou japonskou velrybářskou loď.

Nejde o první případ, kdy byl Watson zatčen. V roce 2012 ho zadrželi v Německu na základě zatykače vydaného Kostarikou. Po týdnu ho propustili na kauci pod podmínkou, že se bude pravidelně hlásit úřadům, dokud nebude rozhodnuto o jeho vydání. Krátce poté navzdory podmínce propuštění Německo opustil.

Doporučované