Článek
Vědci předpokládají, že v důsledku oteplování klimatu přibude nejvíce druhů jedovatých hadů v Nepálu, Nigeru, Namibii, Číně a Myanmaru, informuje britský The Guardian. Dostanou se sem ze sousedních zemí.
Podle studie zveřejněné v časopise Lancet Planetary Health budou obyvatelé chudších zemí v jižní a jihovýchodní Asii a také části Afriky velmi ohroženi zvýšeným počtem hadích uštknutí.
„Náš výzkum ukazuje, že když se jedovatí hadi začnou objevovat na nových místech, je to pro nás varovný signál, abychom začali přemýšlet o tom, jak můžeme chránit sebe a své okolí,“ uvedli autoři studie Pablo Ariel Martinez z Federální univerzity v Sergipe v Brazílii a Talita F. Amado z Německého centra pro integrativní výzkum biodiverzity v Lipsku v Německu.
Jejich studie mapovala zeměpisné rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, o nichž je známo, že mohou ohrozit člověka. Vědci chtěli zjistit, ve kterých oblastech by jednotlivé druhy mohly v roce 2070 najít příznivé klimatické podmínky.
Zatímco u většiny druhů jedovatých hadů dojde kvůli úbytku tropických a subtropických ekosystémů ke zmenšení oblasti výskytu, u některých druhů, jako je například zmije gabunská, se podle studie životní prostor zvětší až o 250 procent.
Hadí uštknutí
Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že jedovatí hadi každý rok uštknou 1,8 až 2,7 milionu lidí, což způsobí až 138 000 úmrtí a nejméně 400 000 amputací a trvalých postižení.
V roce 2017 WHO zařadila hadí uštknutí mezi zanedbávané tropické nemoci s nejvyšší prioritou.
Někteří hadi, včetně endemické africké zmije Atheris hispida či křovináře nosatého v Americe, však naopak podle prognóz ztratí více než 70 procent svého teritoria. „Vzhledem k tomu, že se stále více krajiny přeměňuje na zemědělskou půdu, ničí se a tříští přirozená stanoviště, na kterých jsou hadi závislí,“ uvedli autoři studie.
„Některé druhy hadů, zejména ty, které jsou předmětem lékařského zájmu, se však mohou zemědělské krajině přizpůsobit. Daří se jim na polích s určitými plodinami nebo v oblastech s chovem hospodářských zvířat, které jim poskytují zdroje potravy, jako jsou hlodavci,“ dodávají.