Hlavní obsah
Online

Globální IT výpadek: Provoz se pomalu obnovuje, letiště v Praze již funguje

Foto: Profimedia.cz

Výpadek v obchodě v australském Brisbane.

aktualizováno •

Zprávy o výpadcích systémů přicházely od rána z celého světa - od Austrálie přes Turecko po Británii, Španělsko i Česko. Nešlo jen o letiště, problémy měly i nemocnice či banky.

Článek

Co víme

  • Letecké společnosti, média i banky po celé planetě hlásí rozsáhlé výpadky IT systémů.
  • Experti už dopoledne uvedli, že nejpravděpodobnějším viníkem je společnost zabývající se kybernetickou bezpečností s názvem CrowdStrike, která vyrábí antivirový software. „Vydala aktualizaci softwaru, která se strašlivě pokazila a blokuje zařízení se systémem Windows,“ píše BBC.
  • CrowdStrike krátce před polednem SELČ informovala, že problém izolovali a vydali opravu softwaru, která by měla potíže odstranit.

Některé lékárny BENU opět v provozu

Lékárny BENU po výpadku IT služeb obnovily provoz ve 220 pobočkách. Na opravách v dalších 35 stále pracují technici, uvedla mluvčí BENU Forejtová.

BBC: Podniky a služby se vzpamatovávají z IT výpadku, někde problémy trvají

Podniky a služby po celém světě se postupně vzpamatovávají z globálního výpadku IT systémů, který je postihl ve čtvrtek a především v pátek. V některých odvětvích však problémy přetrvávají, napsal v sobotu ráno web BBC News.

Dopravci a provozovatelé služeb očekávají, že problémy v letecké dopravě budou trvat přinejmenším celý víkend. V pátek bylo podle BBC zrušeno na čtyři tisíce letů a mnohé další měly zpoždění. Kvůli výpadku na mnoha letištích v Evropě i jiných kontinentech selhaly odbavovací systémy. Správci letišť a letecké společnosti tak museli přejít na záložní či ruční způsoby odbavení.

S nevyřízenými žádostmi a objednávkami se potýkají obchody a firmy, které měly v pátek kvůli výpadku zavřeno. V některých podnicích se stále pracuje na obnově systémů.

V zahraničí výpadek výrazně postihl i banky a platební společnosti. Největší americká banka JP Morgan například pracuje na zprovoznění svých bankomatů.

Celosvětový výpadek IT služeb se systémem Windows od společnosti Microsoft způsobila nepovedená aktualizace softwaru od kyberbezpečnostní firmy CrowdStrike. V Česku se kvůli tomu potýkalo s problémy například pražské letiště, lékárny BENU a pojišťovny Generali a Allianz.

Letiště Praha: Všichni letečtí dopravci po výpadku už standardně fungují

Na Letišti Praha už všichni letečtí dopravci, kterých se dotkl páteční celosvětový výpadek odbavovacího systému GoNow, fungují ve standardním režimu. ČTK to v sobotu ráno oznámila ředitelka komunikace pražského letiště Eva Krejčí. Cestující nicméně upozorňuje, aby sledovali svůj let na letištním webu. V běžném režimu už některé společnosti fungovaly v pátek večer, kdy odbavovací systém postupně nabíhal. V pátek bylo na Letišti Václava Havla Praha zrušeno 12 příletů a 13 odletů. Zpoždění delší než půl hodiny mělo 83 letů, průměrně šlo o 111 minut.

Odbavovací systém GoNow, který celosvětový výpadek postihl, používají aerolinky Eurowings, Flynas, Ryanair, Transavia, Volotea, Vueling a Wizz Air.

Generální ředitel společnosti CrowdStrike zveřejnil prohlášení

Generální ředitel společnosti CrowdStrike George Kurtz vydal v pátek večer na webových stránkách společnosti prohlášení, ve kterém se znovu omluvil za výpadek a uvedl, že CrowdStrike pracuje na obnově systémů. Na prohlášení upozornil server The Guardian.

„Nic pro mě není důležitější než důvěra, kterou do společnosti CrowdStrike vložili naši zákazníci a partneři,“ uvedl Kurtz. „Jakmile tento incident vyřešíme, máte můj závazek poskytnout plnou transparentnost o tom, jak k němu došlo, a o krocích, které podnikáme, aby se něco podobného neopakovalo.“

Rusko hlásí, že nebylo příliš postiženo výpadky

Ruští představitelé prohlásili, že důležité systémy jejich země nebyly postiženy ani zdaleka takovými výpadky jako ve Velké Británii, USA a většině ostatních zemí světa, uvádí The Guardian.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu na počátku roku 2022 Microsoft a další poskytovatelé softwaru omezili své operace v zemi. V odvetě po nich Kreml šel a urychlil snižování jejich operací, jejich odchod a izolaci ruských digitálních systémů.

Elon Musk maže CrowdStrike ze svých systémů

„Právě jsme odstranili CrowdStrike ze všech našich systémů,“ napsal Elon Musk, šéf společností Tesla a SpaceX, na X.

Na tweet upozornil server The New York Times.

Více než 4,5 procenta všech pravidelných linek zrušeno, uvádí firma

Podle údajů společnosti Cirium z oblasti letectví bylo v pátek celosvětově zrušeno 5078 letů. To představuje 4,6 procenta všech pravidelných linek, uvádí server BBC News.

Toto číslo zahrnuje i lety zrušené z jiných důvodů, než je výpadek IT.

Heathrow hlásí, že lety celkově probíhají hladce

Mluvčí londýnského letiště Heathrow uvedl, že odlety a přílety probíhají celkově „hladce“, píše server BBC News.

V prohlášení dále stojí: „Dnešní den byl podle očekávání rušný, ale kolegové zajišťují stabilní provoz. Usilovně pracují na tom, aby cestující mohli pokračovat v cestě. V terminálech jsou jim k dispozici další pracovníci, kteří odpovídají na případné dotazy.“

Jak napravit postižené počítače. Až 15 restartů

Všechny počítače se systémem Windows postižené pátečním globálním výpadkem bude nutné ručně restartovat. Uvedla to v pátečním prohlášení společnost CrowdStrike Holdings, která je za výpadek odpovědná. Informovalo o tom agentura Bloomberg.

„Šlo o chybu v obsahu nebo aktualizaci, kterou jsme odeslali, identifikovali jsme ji a stáhli zpět,“ dodal výkonný ředitel George Kurtz v rozhovoru pro CNBC. Omluvil se zákazníkům a uvedl, že návrat některých systémů do provozu bude trvat několik hodin, zatímco u jiných to bude trvat déle.

„Mohlo by jít o některé manuální kroky a my hledáme způsoby, jak tyto manuální kroky automatizovat,“ dodal.

V jedné komunikaci se zákazníkem, kterou agentura Bloomberg prověřila, tým technické podpory společnosti CrowdStrike doporučil, že může být nutné postižený systém až patnáctkrát restartovat.

Web Generali České pojišťovny funguje v omezeném režimu

Webové stránky Generali České pojišťovny fungují nyní po výpadku IT služeb v omezeném režimu. Stále jsou nedostupné online služby a klientská linka.

Ve Velké Británii rostou počty hovorů na záchranné linky

Záchranná služba South Central v Anglii uvedla, že v důsledku globálních problémů s IT zaznamenala zvýšenou poptávku po službách na číslech 999 a NHS 111, informuje server The Guardian. Stejně tak i londýnská záchranná služba hlásí „obrovský nárůst“ počtu volání na linky 999 a 111.

999 je v řadě zemí oficiální tísňové číslo. Volajícímu umožní kontaktovat záchranné složky a požádat o pomoc v nouzi. Číslo 111 je bezplatná jednotná lékařská linka pomoci, která však není určena pro naléhavé případy. Funguje v Anglii, Skotsku a Walesu.

Přes 3300 zrušených letů

Dosud bylo během pátku zrušeno 3340 letů, uvedla společnost Cirium.

Dodala, že jde zhruba o tři procenta plánovaných letů, některé ale nemusí souviset s výpadkem IT systémů.

Modrá obrazovka smrti ve formuli 1

Nejen firmy. Takzvanou modrou obrazovku smrti viděli v pátek na svých monitorech během Velké ceny Maďarska i technici týmu Mercedes F1.

Jak upozornil server BBC, situace je o to pikantnější, že firma CrowdStrike, jejíž aktualizace globální výpadek způsobila, je jedním ze sponzorů závodní stáje, za kterou momentálně jezdí Lewis Hamilton a George Russell.

Výpadek zasáhl české pojišťovny, banky ne

Páteční globální výpadek dopadl i na firmy v Česku. S potížemi se potýkají například pojišťovny. Například Generali České pojišťovně nefungují v souvislosti s celosvětovým výpadkem IT online služby a systémy, v provozu není klientská linka či web. Nedostupné jsou i telefonní centrum a webové služby pojišťovny Allianz. Zasažena je také asistenční služba.

Tuzemské banky naproti tomu výpadek služeb nepostihl, uvedl po 15:00 mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša. Bez problémů obchoduje i pražská burza.

Propad akcií CrowdStrike: firma ztratila miliardy dolarů

Páteční obchodování na newyorské burze Nasdaq začalo propadem akcií firmy CrowdStrike o téměř 15 %. To znamená ztrátu asi 12,5 miliardy dolarů.

Původní odhady hovořily o tom, že by hodnota firmy, která je za globálním výpadkem IT systémů, mohla spadnout až o pětinu.

Odbavování na Ruzyni

Problémy na pražském letišti se týkají odbavovacího systému GoNow, který používá sedm společností, mj. Eurowings, Ryanair, Vueling a Wizz Air.

Íránsko-nizozemská zpěvačka Sevdaliza kvůli výpadku nevystoupí na Colours of Ostrava

Íránsko-nizozemská zpěvačka Sevdaliza v pátek nevystoupí na hudebním festivalu Colours of Ostrava. V důsledku globálního výpadku IT systémů letecká společnost zrušila její let.

Sevdaliza, jedna z nejvýraznějších osobností současného experimentálního popu, měla na hlavní scéně koncertovat dnes ve 20:00.

„Momentální situace nedovoluje Sevdalize z důvodu globálního výpadku IT systémů na letištích dorazit dnes do Ostravy. Velmi nás to mrzí a děláme maximum, abychom ji k nám dopravili a mohli její vystoupení zařadit na zítřek (sobotu),“ řekl ČTK mluvčí festivalu Jindřich Vaněk.

Dodal, že majitelům jednodenních vstupenek na pátek zakoupených do dnešních 14:00 se z tohoto důvodu prodlouží jejich platnost i na sobotu bez dalšího zpoplatnění.

Italská letecká, železniční a námořní doprava má kvůli výpadkům zpoždění

Zpravodajka CNN v Itálii Barbie Latza Nadeauová popisuje, jak se výpadek podepsal na dopravní infrastruktuře v celé zemi.

V italském Janově vytvořily dálkové návěsy - čekající na vyložení nákladu v přístavu Pra - frontu dosahující 20 kilometrů. Tamní přístavní úřad uvedl, že důvodem byla porucha automatického systému obsluhujícího vstupní brány.

Dále na severu, ve Florencii, byla po výpadku systémů pozastavena také italská vlaková síť Trenitalia a Italo, uvedlo ministerstvo dopravy. Cestující volali záchranné složky a požadovali, aby je dopravci pustili z vlaků. V Itálii panují extrémní horka, přičemž vlaky stály déle než 140 minut.

Milánská burza potvrdila, že se jí nenačítají nová data indexu FTSE MIB (jedná se o hlavní srovnávací index italského akciového trhu).

Hlavní italská letiště v Římě, Bologni, Miláně a Palermu problémy s infrastrukturou nehlásila, harmonogramy vzletů a přistání však zpožďovaly výpadky jinde.

Potíže byly i na dálnicích, kde nefungovaly správně elektronické palubní jednotky Telepass, jimiž se platí mýto.

Šéf CrowdStrike: Obnova může trvat

Ředitel společnosti CrowdStrike, jejíž aktualizace zapříčinila globální výpadek IT systémů, v rozhovoru pro televizi NBC připustil, že obnova nějakou dobu potrvá.

„Víme, o jaký problém jde… a vyřešili jsme ho,“ řekl. „U některých systémů, které se automaticky neobnoví, to může nějakou dobu trvat,“ pokračoval.

Experti už dopoledne upozorňovali, že návrat k normálu nebude jen tak. Některé počítače totiž bude nutné spustit v takzvaném nouzovém režimu, špatnou aktualizaci smazat a teprve poté nainstalovat novou.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy