Hlavní obsah
Online

Globální IT výpadek: Provoz se pomalu obnovuje, letiště v Praze již funguje

Foto: Profimedia.cz

Výpadek v obchodě v australském Brisbane.

aktualizováno •

Zprávy o výpadcích systémů přicházely od rána z celého světa - od Austrálie přes Turecko po Británii, Španělsko i Česko. Nešlo jen o letiště, problémy měly i nemocnice či banky.

Článek

Co víme

  • Letecké společnosti, média i banky po celé planetě hlásí rozsáhlé výpadky IT systémů.
  • Experti už dopoledne uvedli, že nejpravděpodobnějším viníkem je společnost zabývající se kybernetickou bezpečností s názvem CrowdStrike, která vyrábí antivirový software. „Vydala aktualizaci softwaru, která se strašlivě pokazila a blokuje zařízení se systémem Windows,“ píše BBC.
  • CrowdStrike krátce před polednem SELČ informovala, že problém izolovali a vydali opravu softwaru, která by měla potíže odstranit.
Načíst novější příspěvky

Microsoft: Základní příčina globálního výpadku byla odstraněna, dopady přetrvávají

Společnost Microsoft na svém účtu na síti X uvedla, že „základní příčina“, která způsobila globální výpadek, „byla odstraněna“, ale zbytkové dopady stále ovlivňují některé služby.

„Základní příčina byla odstraněna, nicméně zbytkové dopady nadále ovlivňují některé aplikace a služby Microsoft 365,“ stojí ve zprávě.

Kolik letů ovlivnil globální výpadek technologií?

Stanice CNN na svém webu s odkazem na společnost Cirium, která se zabývá analýzou letecké dopravy, zveřejnila předběžné údaje o rozsahu jejího narušení.

Po celém světě bylo na pátek naplánováno přibližně 110 tisíc komerčních letů. K šesté hodině ranní středoevropského času bylo celosvětově zrušeno 1390 letů. Toto číslo stále roste, píše CNN.

V USA je naplánováno více než 27 tisíc letů, které přepraví více než 3,7 milionu cestujících, včetně mezinárodních odletů. K šesté hodině ranní tamního času bylo zrušeno 512 letů, které měly odstartovat z USA, což je přibližně 1,9 procenta. Je to výrazně více, než je v tuto denní dobu obvyklé.

V Německu je naplánováno 4386 letů, které přepraví až 791 tisíc cestujících. Dosud bylo zrušeno 92 letů.

Ve Francii je naplánováno 3630 letů s až 666 tisíci cestujícími. Dosud bylo zrušeno 28 letů.

V Indii má odstartovat 3652 letů. Dosud jich bylo zrušeno 56.

V Kanadě odletí 3549 letů, které přepraví až 444 tisíc cestujících. Zatím bylo zrušeno 21 letů.

Největší polský kontejnerový terminál po výpadku obnovuje provoz

Největší polský kontejnerový terminál Baltic Hub už po výpadku obnovil svůj provoz.

Zařízení v polském přístavním městě Gdaňsk na svém účtu na sociální síti Facebook uvedlo, že „výpadek byl vyřešen a provoz terminálu byl obnoven“.

Výpadek jako ukázka „digitální pandemie“

„Když je v digitálním dodavatelském řetězci zasažen jeden poskytovatel služeb, může se přerušit celý řetězec a způsobit rozsáhlé výpadky,“ řekl serveru Sky News Chris Dimitriadis z profesního sdružení ISACA, které se zaměřuje na IT governance.

Páteční výpadek lze podle něj označit za „příklad toho, co by se dalo nazvat digitální pandemií“ – jedno selhání ovlivní globálně životy milionů lidí.

Server BBC k tomu poznamenává, že na laiky může působit nezvykle, když software pro kybernetickou bezpečnost dokáže napáchat takové škody. Ze své podstaty ale musí mít přístup hluboko do operačních systémů. „Programy ‚Endpoint Protection‘ musí být schopny monitorovat vnitřní fungování počítačů, aby hledaly abnormality, které by mohly být škodlivým softwarem nebo hackery pronikajícími do databází,“ vysvětlil.

Svět řeší IT problém, Mélenchon mluví o „národní suverenitě“

Na výpadky IT systémů reagoval na síti X Jean-Luc Mélenchon, šéf francouzského krajně levicového hnutí Nepoddajná Francie. V souvislosti s problémem mluví o „národní suverenitě“.

„Microsoft vybavuje francouzskou armádu a ministerstvo obrany. Vše je v pořádku? Už jste konečně pochopili, co znamená národní nezávislost a suverenita?“ ptá se Mélenchon, známý odpůrce globalizace.

American Airlines obnovily provoz

Letecká společnost American Airlines oznámila, že se jí podařilo obnovit provoz.

CrowdStrike ztratila pětinu hodnoty

Společnost CrowdStrike ztratila ve Spojených státech ještě před začátkem obchodování na burze pětinu své hodnoty, píše server Euronews. V číslech to znamená zhruba 16 miliard dolarů.

Propadly se i akcie gigantu Microsoft, jehož služby aktualizace antivirového softwaru ovlivnila.

Kde mají technické potíže banky?

Podle stanice CNN zasáhl výpadek softwaru největší australskou banku Commonwealth bank, problémy hlásí i věřitelé bank ANZ a Westpac. Na Novém Zélandu hlásí problémy ASB Bank.

Jihoafrický bankovní dům Capitec uvedl, že zažívá celostátní přerušení služeb kvůli neočekávanému problému s mezinárodním poskytovatelem služeb. Platby kartou a bankomaty Capitec fungují a účty zákazníků zůstávají v bezpečí, uklidňuje banka.

Ve Spojeném království mluvčí Barclays uvedl, že byla ovlivněna digitální investiční platforma banky Smart Investor, kdy zákazníci nemohli spravovat svůj účet v aplikaci, online nebo po telefonu.

V Izraeli mluvčí centrální banky uvedl, že globální technická porucha v CrowdStrike má „částečný technický dopad“ na bankovní systém země.

Na Ukrajině potkaly technické problémy bankovní dům Sense Bank.

Kterých evropských letišť se dotkly výpadky IT systémů?

Americká televize CNN vydala přehled evropských letišť, jež postihly výpadky IT systémů:

Německé berlínské letiště oznámilo, že kvůli „technické závadě“ má zpoždění při odbavení.

Letiště Schiphol v Amsterdamu uvedlo, že „selhání globálního systému“ ovlivnilo „lety do a ze Schipholu“. Společnost KLM oznámila, že výpadky „znemožňují odbavení letů“.

Londýnské letiště Gatwick informovalo, že cestující mohou zaznamenat zpoždění při odbavení a kontrole.

Skotské letiště Edinburgh uvedlo, že výpadky znamenají „čekací doby na letišti delší než obvykle“.

Španělský letištní úřad Aena, který dohlíží na letiště v Madridu, Barceloně a dalších městech po celé zemi, oznámil, že výpadek „může způsobit zpoždění“.

Letiště Praha uvedlo, že problémy ovlivnily jeho globální odbavovací systém a zpožďují lety.

Ryanair také potvrdil narušení sítě letecké společnosti a doporučil cestujícím, aby dorazili alespoň tři hodiny před plánovaným časem odletu.

Air France, vlajkový dopravce země, uvedl, že problém s IT narušil jeho provoz – ačkoli letů, které jsou již ve vzduchu, se to netýká.

Společnost Turkish Airlines oznámila, že má problémy s prodejem letenek, odbavením a rezervacemi.

Firma CrowdStrike připustila chybu. Vydala opravu

Firma CrowdStrike informovala, že vydala opravu svého antivirového softwaru. Připustila tak dřívější odhady expertů, že její aktualizace zapříčinila kolaps počítačů se systémem Windows.

„Nejedná se o bezpečnostní incident ani kybernetický útok. Problém byl identifikován, izolován a byla nasazena oprava,“ informoval na síti X prezident firmy George Kurtz.

Zařízení s operačními systémy macOS a Linux se problém podle něj netýká.

Ryanair: Přijďte tři hodiny před odletem, odbaví vás na letišti

Technické výpadky, s nimiž se potýká mnoho leteckých společností po celém světě, hlásí i irský nízkonákladový dopravce Ryanair.

„V současné době dochází k narušení celé sítě kvůli globálnímu výpadku IT třetí strany, který je mimo naši kontrolu. Všem cestujícím doporučujeme, aby se na letiště dostavili alespoň tři hodiny před plánovaným časem odletu. Pokud máte dnes odcestovat a ještě jste se neodbavili na svůj let, můžete tak učinit na letišti. Upřímně se omlouváme za jakékoli nepříjemnosti způsobené v důsledku tohoto globálního výpadku IT třetí strany,“ píše firma v prohlášení k cestujícím.

Zatím bylo zrušeno přes 1000 letů

Analytická firma Cirium informovala, že dosud bylo celosvětově zrušeno 1078 letů, přičemž počet ještě vzroste.

Britská média upozornila, že pátek měl být na letištích v zemi vůbec nejvytíženějším za posledních pět let. Do vzduchu se mělo vznést přes 3200 letadel. Během celého víkendu pak měla letiště odbavit přes 9000 letů, poznamenal server The Times.

Výpadek IT zasáhl i organizaci olympiády

Organizační výbor olympijských her v Paříži uvedl, že jeho IT operace byly ovlivněny globálním kybernetickým výpadkem, přičemž do zahájení her ve francouzském hlavním městě 26. července zbývá pouhý týden.

„Aktivovali jsme pohotovostní plány, abychom mohli pokračovat v provozu,“ uvedl výbor v prohlášení, aniž by okamžitě uvedl podrobnosti o problémech, se kterými se potýkal, citovala z prohlášení stanice Deutsche Welle.

Rakušan: Jediným zasaženým místem v Česku je Letiště Václava Havla

V Česku nebyly zasaženy bankovní ani zdravotnické systémy, pouze Letiště Václava Havla, napsal na síti X ministr vnitra Vít Rakušan.

Sky News opět vysílá

Britská televize Sky News po několika hodinách opět vysílá. „Firmy celosvětově zasáhl výpadek IT, včetně Sky News,“ přivítali diváky moderátoři.

Australané aktivovali národní koordinační mechanismus

Australský premiér Anthony Albanese oznámil, že vláda aktivovala národní koordinační mechanismus, aby se vypořádala s probíhajícími technologickými výpadky.

„Chápu, že Australané mají obavy z výpadku, který se globálně rozvíjí a ovlivňuje širokou škálu služeb,“ napsal premiér na síti X. Dodal, že „v této fázi nemá žádný dopad na kritickou infrastrukturu, vládní služby nebo služby Triple-0 (pohotovostní telefonní linky v zemi)“.

Expert: Výpadek je bezprecedentní

Harjinder Lallie z University of Warwick označil páteční výpadek za bezprecedentní.

Serveru The Independent řekl, že tato „IT ‚katastrofa‘ poukazuje na potřebu větší odolnosti a většího důrazu na záložní systémy a možná i nutnost přehodnotit, zda pro kritické systémy používáme ty nejodolnější operační systémy“.

Na Ukrajině postihly výpadky banku, telekomunikace a doručování balíků

Globální výpadek v IT systémech postihl Sense Bank, jednu z největších ukrajinských bank, a Vodafone Ukraine ráno 19. července. V 11 hodin dopoledne Sense Bank oznámila, že problém byl úspěšně vyřešen a její aplikace funguje jako obvykle. Telefonní operátor Vodafone Ukraine zprovoznil své služby v 9:20 tamního času. Omezení svých služeb hlásila i Nova pošta, největší ukrajinská společnost na doručování balíků. I jí se po hodině podařilo technický problém vyřešit, napsal server The Kyiv Independent.

Německé nemocnice zrušily plánované operace

Současný výpadek má částečně dopady i na zdravotnictví.

Dvojice nemocnic v německých městech Lübeck a Kiel pak zrušila na pátek naplánované operace. Péče o pacienty a pohotovostní služby probíhají jako obvykle, informovala Univerzitní klinika ve Šlesvicku-Holštýnsku.

Část ordinací praktických lékařů ve Spojeném království hlásí problémy s rezervačním systémem, ale i s přístupem ke klinickým záznamům pacientů, uvedla BBC.

Berlínské letiště zasáhl výpadek druhý den prázdnin

V Německu byly v pátek ráno pozastaveny všechny lety na letišti Berlín-Braniborsko. Některé odlety byly obnoveny kolem 10:00 středoevropského času, uvedla mluvčí letiště s tím, že ovlivněny byly především přílety.

Výpadek zasáhl Berlín jen den poté, co začaly letní prázdniny ve školách ve státech Berlín a Braniborsko a také v městském státě Hamburk.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy