Hlavní obsah
Online

Globální IT výpadek: Provoz se pomalu obnovuje, letiště v Praze již funguje

Foto: Profimedia.cz

Výpadek v obchodě v australském Brisbane.

aktualizováno •

Zprávy o výpadcích systémů přicházely od rána z celého světa - od Austrálie přes Turecko po Británii, Španělsko i Česko. Nešlo jen o letiště, problémy měly i nemocnice či banky.

Článek

Co víme

  • Letecké společnosti, média i banky po celé planetě hlásí rozsáhlé výpadky IT systémů.
  • Experti už dopoledne uvedli, že nejpravděpodobnějším viníkem je společnost zabývající se kybernetickou bezpečností s názvem CrowdStrike, která vyrábí antivirový software. „Vydala aktualizaci softwaru, která se strašlivě pokazila a blokuje zařízení se systémem Windows,“ píše BBC.
  • CrowdStrike krátce před polednem SELČ informovala, že problém izolovali a vydali opravu softwaru, která by měla potíže odstranit.
Načíst novější příspěvky

Na Ukrajině postihly výpadky banku, telekomunikace a doručování balíků

Globální výpadek v IT systémech postihl Sense Bank, jednu z největších ukrajinských bank, a Vodafone Ukraine ráno 19. července. V 11 hodin dopoledne Sense Bank oznámila, že problém byl úspěšně vyřešen a její aplikace funguje jako obvykle. Telefonní operátor Vodafone Ukraine zprovoznil své služby v 9:20 tamního času. Omezení svých služeb hlásila i Nova pošta, největší ukrajinská společnost na doručování balíků. I jí se po hodině podařilo technický problém vyřešit, napsal server The Kyiv Independent.

Německé nemocnice zrušily plánované operace

Současný výpadek má částečně dopady i na zdravotnictví.

Dvojice nemocnic v německých městech Lübeck a Kiel pak zrušila na pátek naplánované operace. Péče o pacienty a pohotovostní služby probíhají jako obvykle, informovala Univerzitní klinika ve Šlesvicku-Holštýnsku.

Část ordinací praktických lékařů ve Spojeném království hlásí problémy s rezervačním systémem, ale i s přístupem ke klinickým záznamům pacientů, uvedla BBC.

Berlínské letiště zasáhl výpadek druhý den prázdnin

V Německu byly v pátek ráno pozastaveny všechny lety na letišti Berlín-Braniborsko. Některé odlety byly obnoveny kolem 10:00 středoevropského času, uvedla mluvčí letiště s tím, že ovlivněny byly především přílety.

Výpadek zasáhl Berlín jen den poté, co začaly letní prázdniny ve školách ve státech Berlín a Braniborsko a také v městském státě Hamburk.

Aljaška hlásí problémy s tísňovou linkou

Na Aljašce státní policie informovala, že aktuální globální problémy ovlivnily i provoz tísňové linky 911.

Co víme o společnosti CrowdStrike

CrowdStrike, která je pravděpodobným viníkem masivního celosvětového IT výpadku, je společností zabývající se kyberbezpečností.

Založena byla v roce 2011, její ústředí je v Austinu v americkém státě Texas.

Jedním z hlavních produktů společnosti je CrowdStrike Falcon, který je podle webových stránek firmy popisován jako platforma „poskytující indikátory útoku v reálném čase, hyperpřesnou detekci a automatickou ochranu“ před možnými kybernetickými hrozbami.

CrowdStrike podle zveřejněných údajů prodává Falcon velkým korporacím a vládním klientům, včetně velkých světových bank či zdravotnických a energetických společností. Mezi její klienty patří i Microsoft.

„CrowdStrike je společnost zabývající se kybernetickou bezpečností. Provozuje (řadu) podnikových softwarů pro detekci malwaru na koncových bodech. Je to v podstatě něco jako antivirus, ale obvykle pro podnikové systémy, obvykle ne pro lidi na domácích počítačích,“ řekl CNN Jeffrey L. Foster, docent na Macquarie University v Austrálii.

Podle profesora Salila Kanhereho z Univerzity Nového Jižního Walesu v Sydney, který se vyjádřil rovněž pro CNN, byl globální výpadek IT zřejmě způsoben problémem s antivirovým softwarem CrowdStrike.

„Zdá se, že to ovlivnilo počítače se systémem Windows, které mají nainstalovaný tento software. Aktualizace způsobila jejich pád (modrá obrazovka s chybou) a zaseknutí ve spouštěcích smyčkách,“ řekl Kanhere. „Zdá se, že aktualizace jejich softwaru byla celosvětově rozšířena bez řádného testování.“

Společnost American Airlines viní z výpadku CrowdStrike

Letecká společnost American Airlines, která je podle počtu cestujících největší na světě, sdělila BBC, že jsou zastaveny veškeré její odlety a že je v kontaktu se všemi lety, které jsou v současné době ve vzduchu.

Problémy s informačními technologiemi jsou podle ní způsobeny „technickým problémem s CrowdStrike, který má dopad na více dopravců“.

Letecká společnost uvádí, že spolupracuje s firmou zabývající se zabezpečením IT, aby problém co nejrychleji odstranila.

Letecká společnost denně přepraví v průměru 578 tisíc cestujících.

Potíže v gdaňském kontejnerovém terminálu

Aktuální výpadek zasáhl i největší polský kontejnerový terminál v Gdaňsku.

„Upozorňujeme, že se v Baltic Hub potýkáme s globálním výpadkem operačního systému Microsoft, který brzdí operace terminálů,“ informovala společnost s tím, že žádá klienty, aby momentálně do přístavu neposílali kontejnery.

Vše ukazuje na CrowdStrike

Podle IT expertů je nejpravděpodobnějším viníkem společnost CrowdStrike, která se zabývá kybernetickou bezpečností a vyrábí antivirový software. „Vydala aktualizaci softwaru, která se strašlivě nepovedla a způsobuje zkrat zařízení se systémem Windows – což vyvolává takzvanou ‚modrou obrazovku smrti‘ na počítačích,“ píše BBC.

„Zda jsou tyto dva problémy totožné, nebo zda jde o dokonalou bouři dvou velkých věcí, které se dějí současně – to zatím nevím. Rozhodně to ale vypadá, že to způsobuje velkou spoušť,“ poznamenala Zoe Kleinmanová, která má na BBC na starosti technologie.

Společnost CrowdStrike dosud na žádosti o vyjádření nereagovala.

Britská železnice dočasně přerušila provoz svých vlaků

Zvláště postižené země jsou Velká Británie a Austrálie. Ve Spojeném království společnost Govia Thameslink Railway, jež je hlavním provozovatelem vlaků v zemi, oznámila, že má IT problémy v celé síti a linky dočasně zrušila.

Podle webu Downdetector, který sleduje kybernetické výpadky, byly zasaženy také australské bankovní a telekomunikační instituce, jako jsou ANZ, Westpac, Visa a Optus.

„Naše aktuální informace jsou takové, že tento výpadek souvisí s technickým problémem se softwarovou platformou třetích stran, kterou používají dotčené společnosti,“ uvedl v prohlášení úřad australské národní koordinátorky kybernetické bezpečnosti Michelle McGuinnessové.

Kybernetický útok, nebo aktualizace?

Izraelské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že celosvětový výpadek softwaru postihuje i služby v nemocnicích. Podle expertů oslovených deníkem Haarec nejde o kybernetický útok, ale poruchy pramení z aktualizace společnosti CrowdStrike.

Ta vyrábí antivirový software, jeho aktualizace ale podle BBC blokuje zařízení s operačním systémem Windows a způsobuje takzvanou modrou obrazovku smrti (BSOD, Blue screen of death).

Výpadky softwaru na letištích hlásí i Japonsko a Indie

Výpadky softwaru postihly i Japonsko a Indii. Britská stanice BBC informovala, že letecké společnosti Jetstar, Jeju Air, HK Express a Spring Japan mají problémy se svými systémy. V Indii pak letiště v Novém Dillí oznámilo dočasné přerušení části služeb.

Provoz se vrací k normálu, hlásí Turkish Airlines

Turecká televize CNN Türk informovala o rozsáhlých výpadcích softwaru v letectví, bankovnictví a médiích. V titulku se ptá, zda jde o globální kybernetický útok.

„Vážení cestující, bylo zjištěno, že existuje problém související se softwarem, který postihuje mnoho společností z různých odvětví, včetně letectví, po celém světě. V našich částečně postižených provozech jsou přijímána nezbytná opatření k vyřešení tohoto problému. Náš provoz se postupně vrací k normálu. Omlouváme se vám, našim váženým klientům, za nepříjemnosti,“ píše na síti X mluvčí Turkish Airlines Yahya Üstün.

Na pražském letišti se zpoždění týká aktuálně šesti letů

Výpadek celosvětového odbavovacího systému postihl i pražské letiště. Kvůli výpadku se zpožďují letadla na odletech. Aktuálně se to týká šesti odletů z pražského letiště, řekla ČTK před 9:45 mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. Dokdy budou problémy trvat, zatím neví. Stejný problém postihl také letiště ve Španělsku, Německu, Velké Británii, Turecku nebo Austrálii.

Některé aerolinky si budou podle Divíškové moct ve svých systémech odbavit cestující sami, potrvá to ale déle, než je standardní doba odbavení. Odbavovací systém, který používá pražské letiště, je celosvětový a využívá ho větší množství leteckých společností.

Americké aerolinky žádají o globální zastavení všech letů

Letecké společnosti American Airlines, United Airlines a Delta Air Lines požádaly letecký úřad FAA o globální zastavení všech letů, informovala americká ABC.

Podle společnosti KLM je odbavení letu nemožné

Nizozemská letecká společnost KLM oznámila, že odbavení letů je v současné době „nemožné“.

„Společnost KLM byla – stejně jako ostatní letecké společnosti a letiště – postižena celosvětovou poruchou počítačů, která znemožnila odbavování letů. Uvědomujeme si, že zejména vzhledem k letním prázdninám je to pro naše zákazníky krajně nepříjemné. Na vyřešení problému usilovně pracujeme. Prozatím jsme nuceni pozastavit většinu provozu,“ stojí v prohlášení firmy.

Načítám

Hlavní zprávy