Hlavní obsah

„Geniální.“ Expert popsal, jak mohlo dojít k manipulaci s pagery Hizballáhu

Foto: AP Photo/Mohammed Zaatari, Profimedia.cz

Po úterních výbuších pagerů ve středu v Libanonu vybuchovaly vysílačky. Jedna údajně explodovala i v tomto autě ve městě Sidón jižně od Bejrútu.

Testování, certifikace a kontroly vylučují variantu, že se pagery mohly vznítit samy od sebe nebo je napadl hacker, říká pro Seznam Zprávy Vladimír Janíček z ČVUT. Za pravděpodobnou považuje fyzickou manipulaci s pagery.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tisíce pagerů vybuchujících v rukou nebo v kapsách v úterý zaskočily Libanon. Tamní úřady informovaly nejméně o 12 zemřelých a 2750 raněných. Útok cílil na příslušníky militantního hnutí Hizballáh, které je napojené na Írán a je dlouhodobě v konfliktu s Izraelem.

Právě proto Libanon i Hizballáh ukazují na Izrael. O odpovědnosti židovského státu mluví i zákulisní informace, na které se odkazují četná západní média. Izrael se k tomu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jak v podobných situacích jeho zvykem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nevyjádřil.

Ve středu útoky pokračují. Exploze byly znovu zaznamenány v různých částech Libanonu, teď ale nevybuchovaly nové pagery, ale vysílačky. I tentokrát úřady informují o mrtvých a stovkách raněných.

Pro ty, kteří už si pagery nepamatují: Jde o komunikační zařízení, na která mohou majitelům chodit krátké textové nebo číselné zprávy. Klíčovou otázkou zůstává, jak se tisíce těchto malých zařízení podařilo někomu infiltrovat.

Sofistikovaná operace

Zatím stále zůstává víceméně jen u detailů postavených na informacích od anonymních zdrojů a spekulací.

Co se mohlo stát, přibližuje například americký deník The New York Times (NYT) s odkazem na nejmenované americké a další představitele, kteří byli o operaci informováni. Hizballáh si podle nich nové pagery, které vybuchovaly v úterý, objednal od tchajwanské společnosti Gold Apollo. Ta ale tvrdí, že je vyrobila maďarská firma, která disponuje její licencí.

S pagery, které vybuchovaly v úterý, podle NYT někdo manipuloval už předtím, než se dostaly do Libanonu. Většinou šlo o modely AR-924. V objednávce nicméně měly být také další tři typy od stejné značky.

Novináři dále popsali, že výbušný materiál o hmotnosti pár desítek gramů byl umístěný vedle baterie. V něm pak měl být zabudovaný spínač, který mohl být spuštěný na dálku.

Podobné informace zveřejnila i agentura AP. S odkazem na nejmenované odborníky uvedla, že výbušný materiál byl do pagerů dodán před jejich dodáním, píše o sofistikovaném způsobu infiltrace do dodavatelského řetězce.

Co se v úterý dělo v Libanonu?

V úterý odpoledne začaly pagery v rukou a kapsách členů hnutí Hizballáh vybuchovat. Podle agentury Reuters výbuchy zabily nejméně dvanáct lidí a na 2750 jich zranily, mezi raněnými jsou jak bojovníci Hizballáhu, tak zdravotníci. K výbuchům došlo zejména na předměstí Bejrútu a v oblasti Bekáa na východ Libanonu a v Damašku.

I podle britské veřejnoprávní BBC, která se také odkazuje na nejmenované experty, šlo s největší pravděpodobností o určitý druh útoku v dodavatelském řetězci. Stanice zmiňuje možnost manipulace s pagery během jejich výroby, případně přepravy.

S odkazem na libanonské bezpečnostní představitele dále popisuje, že pagery byly naplněny malým množstvím výbušnin už několik měsíců předtím, než se zařízení dostala do země. Nejmenovaný bývalý expert britské armády na munici, který si nepřál být jmenován, pak BBC řekl, že zařízení mohla být spuštěna dálkovým signálem.

Seznam Zprávy se na možnosti manipulace zeptaly Vladimíra Janíčka z Katedry mikroelektroniky na Elektrotechnické fakultě ČVUT. Pokud byly do pagerů skutečně umístěné výbušniny, musel je do nich někdo dostat fyzicky. Jinak podle něj celý proces spustit nešel.

„To zařízení jistě prošlo nějakým rozebráním a modifikací. Něco do toho přidali. Software může jednoduše reagovat odpálením tak, že analyzujete zprávy, které na zařízení přichází. Jde o standardní metodu teroristů, kterou používali už v 70. letech, kdy zkrátka bylo možné na dálku aktivovat výbušninu,“ vysvětluje.

Podívejte se, co v Libanonu vyvolalo masové vybuchování pagerů:

Naopak možnost, že mohlo dojít k modifikaci pagerů přímo při výrobě, Janíček označil za nereálnou.

„Pokud zařízení prošla všemi certifikacemi, což se dá v případě Tchaj-wanu čekat, tak se dá předpokládat, že docházelo k testování,“ vysvětluje. Právě testování, certifikace a kontroly podle Janíčka vylučují variantu, že se pagery mohly vznítit samy od sebe nebo je mohl napadnout nějaký hacker, který objevil chybu.

Jednodušší je nastrčit prostředníka, říká expert

„Šlo o geniální nápad,“ komentuje Janíček možnost, že jde skutečně o akci izraelských zpravodajských a bezpečnostních složek.

„Nemyslím si, že došlo k umístění výbušniny v začátku výrobního procesu. Jednodušší je nastrčit prostředníka nabízejícího nižší cenu, který ovšem dodá zmanipulované zařízení. A toto se očividně stalo v tomto případě,“ nastiňuje, jak se Izrael mohl relativně snadno dostat až do kapes členů Hizballáhu.

Tchajwanská společnost Gold Apollo, o které se původně mluvilo jako o dodavateli pagerů, tvrdí, že model AR-924 byl navržen a vyroben firmou BAC Consulting KFT se sídlem v Budapešti.

Společnost podle ní už tři roky disponuje licencí tchajwanského podniku. „Podle dohody o spolupráci opravňujeme společnost BAC k používání naší ochranné známky pro prodej výrobků v určených regionech, ale za design a výrobu produktů odpovídá výhradně společnost BAC,“ cituje její prohlášení agentura AP. Tchajwanci odmítají podíl na explozích.

Proč Hizballáh používá pagery?

Pager, který je dnes už stažený z prodeje, je podle informací z webu výrobce „odolný“ a obsahuje lithiovou baterku. Baterie má výdrž až 85 dnů, což je pro Libanon, který se potýká s hospodářským kolapsem a v důsledku toho například výpadky elektřiny, klíčové.

Podle AP používají příslušníci Hizballáhu právě pagery, protože jde o „prostředek, jak se vyhnout údajnému intenzivnímu izraelskému elektronickému sledování mobilních telefonních sítí v Libanonu“.

Před používáním mobilních telefonů ostatně varoval i šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh. „Říkám vám, že telefon ve vašich rukou, v rukou vaší ženy a v rukou vašich dětí je agentem. Je to smrtící agent, ne jednoduchý. Je to smrtící agent, který poskytuje konkrétní a přesné informace. Konfrontace s ním vyžaduje velkou obezřetnost,“ řekl letos v únoru.

Podle Janíčka se tak podařilo zaútočit na příslušníky Hizballáhu především kvůli nedostatečné míře zabezpečení jejich komunikace. „Přemýšlet o tom, jaké produkty (pro komunikaci) použijete, je dnes strategická věc. Především když pracujete ve strategických orgánech,“ dodává expert.

BBC v této souvislosti připomíná atentát z roku 1996 na vrchního výrobce bomb Hamásu Jahjá Ajjáše, kterému telefon explodoval v ruce právě po zásahu izraelských bezpečnostních služeb.

Doporučované