Hlavní obsah

NATO má jen zlomek kapacit k protivzdušné ochraně východního křídla, píší FT

Foto: Shutterstock.com

Členové NATO se v poslední době snaží navýšit výdaje na obranu. Ilustrační fotografie.

Ukrajina potřebuje protivzdušnou obranu. Evropa jí ale podle listu Financial Times (FT) nemůže poskytnout ani pět procent svých kapacit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Válka na Ukrajině ukázala na důležitost protivzdušné obrany. Kyjev prosí Západ o další systémy a rakety, které by chránily jeho města, vojáky a infrastrukturu před každodenními nálety. Podle interních výpočtů NATO má ale samotná Evropa pouze zlomek schopností protivzdušné obrany potřebných k ochraně svého východního křídla, píše list Financial Times.

Státy NATO jsou schopny Ukrajině poskytnout méně než pět procent kapacit protivzdušné obrany, které jsou nezbytné pro ochranu členů ve střední a východní Evropě před útokem v plném rozsahu. Toto zjištění podle listu odhaluje rozsah zranitelnosti kontinentu.

Někteří evropští představitelé a vojenští činitelé uvedli, že Rusko by mohlo mít schopnost zaútočit na některý členský stát NATO do konce desetiletí. Podle Anglie je obrana před nálety „nejpalčivější výzvou posledních 30 let“.

Ruská invaze na Ukrajinu umocnila u členů Severoatlantické aliance naléhavost zvýšení výdajů na obranu po desetiletích snižování vojenských rozpočtů. Situací se budou zřejmě zabývat i ministři zahraničí NATO, kteří se ve čtvrtek scházejí v Praze na dvoudenním jednání. Cílem je připravit se na červencový summit vedoucích představitelů Aliance ve Washingtonu, kde bude posílení evropské obrany hlavním tématem.

Doporučované