Hlavní obsah

Frustrace, únava, nový impuls: Proč odchází Zelenského „první“ diplomat

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Odcházející ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Dmytro Kuleba vedl diplomacii Kyjeva po celou dobu ruské invaze. Byl zodpovědný za zajištění pomoci v době, kdy její přísun zpomaluje. Právě to ho mohlo frustrovat, říká pro SZ k jeho odchodu ukrajinský profesor Volodymyr Dubovyk.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Byl diplomatickou tváří vlády prezidenta Volodymyra Zelenského. Vždy oblečen do perfektně padnoucího obleku plynulou angličtinou s až didaktickým rytmem světu přibližoval ukrajinskou realitu.

Od ruského vpádu na Ukrajinu prokřižoval celou planetu. Všude vyzýval k finanční, vojenské či morální podpoře své země. Objevil se tak na ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu, v centrálách NATO a EU, v Bílém domě, zavítal do Číny, Indie a řady afrických zemí. Navštívil i Českou republiku a další země postkomunistického bloku.

Po dvou a půl letech hektického cestování 43letý Dmytro Kuleba v této exponované funkci končí, ve středu ráno na svůj post oficiálně rezignoval.

„Myslím si, že se na ministrovi Kulebovi těžce podepsal obrovský stres, kterému byl ve své funkci vystaven. Musel být velmi unavený a potřebuje alespoň krátkou pauzu. V posledních dvou a půl letech pracoval každý den od rána do večera,“ napsal Seznam Zprávám v první reakci na Kulebovu rezignaci Volodymyr Dubovyk, ředitel Centra mezinárodních studií na ukrajinské Národní univerzitě v Oděse.

Zároveň nevyloučil, že se Kuleba bude zřejmě angažovat v jiné, méně náročné funkci. Agentura Bloomberg napsala, že by se exministr zahraničí mohl věnovat vztahům Ukrajiny s NATO.

Otázky a odpovědi

Ukrajinskou vládu neopouští jen Dmytro Kuleba. Na své posty rezignovaly i dvě vicepremiérky a několik ministrů.

Kuleba je známý svou trpělivostí a nezlomným optimismem. Věří, že se Ukrajina ruskému agresorovi nejen ubrání, ale ze svého území ho nakonec i vyžene.

Občas se ale neudrží. Loni na neformální schůze EU ve španělském Toledu například všem oponentům ukrajinské protiofenzivy, která nakonec selhala, vzkázal, že byla jejich kritika „plivnutím“ do tváře ukrajinských vojáků, kteří na frontě denně riskovali svůj život.

„Doporučuji všem těmto kritikům, aby zavřeli hubu, přijeli na Ukrajinu a pokusili se osvobodit byť jen centimetr ukrajinského území,“ prohlásil Kuleba rozhorleně před novináři.

Sílící trpkost

Podle profesora Dubovyka to byl neobvyklý záblesk nevole, který většinou jinak disciplinovaný Kuleba nedával otevřeně příliš najevo. V ministrovi ale postupně sílila trpkost, pokračuje Dubovyk s tím, že snad nejvíc ho deprimoval fakt, že pomoc Ukrajině v poslední době polevila.

„V poslední době (Kuleba) především narážel na jednáních o další finanční a vojenské pomoci Ukrajině, která zpomalila. A pro něj osobně to muselo být velmi frustrující. Vlastně je to frustrující pro nás všechny, ale on byl ten, kdo tuto pomoc vyjednával,“ dodal pro Seznam Zprávy Dubovyk, který se věnuje ukrajinsko-americkým vztahům v oblasti bezpečnosti, diplomacie a geopolitiky. Vedle Národní univerzity v Oděse přednáší také na Harvardově univerzitě.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dlouho plánované změny ve svém kabinetu označil za snahu vnést na ministerstva nový impuls a ideje. „Tyto kroky mají posílit náš stát v různých oblastech,“ konstatoval Zelenskyj.

Z vlády má vedle Kuleby odejít až 50 procent ministrů. Ukrajinský parlament už schválil rezignace ministra strategického průmyslu, spravedlnosti, ochrany životního prostředí a potvrdil i demisi místopředsedkyně pro evropskou a euroatlantickou integraci.

Foto: archiv Volodymyra Dubovyka

Profesor Volodymyr Dubovyk.

Opotřebovávací válka

Zelenskyj se rozhodl do vlády přivést „novou krev“ v době, kdy ruská armáda získává na východní frontě nová území a drtí ukrajinská města vzdušnými útoky.

Ruské rakety v úterý ráno ve městě Poltava v centrální části Ukrajiny zabily nejméně 50 lidí. Útok ukrajinská média označují za „masakr v Poltavě“ s tím, že se jedná o jeden z nejstrašnějších úderů za celou dobu ruské invaze. Ruské nálety se také zaměřují na energetickou síť Ukrajiny. Podle agentury AP Rusové vyřadili na 70 procent výrobních kapacit.

Americký Institut pro studium války k této ruské strategii napsal, že Vladimir Putin sazí na opotřebovávací válku. Věří, že ukrajinský odpor a západní podporu pomalým, ale drtivým postupem pozemních vojsk a raketovými útoky z nebe otupí a válku tak nakonec zvrátí na svou stranu.

Dmytro Kuleba v takový scénář nevěří. Opakovaně ale varuje Spojené státy, aby Ukrajinu i kvůli svému vlastnímu zájmu nadále podporovaly. Kuleba se domnívá, že současný svět USA za cenu stovek miliard dolarů de facto vybudovaly. Je tedy podle něj „levnější“ tento svět bránit, než ho znovu stavět na nohy po potenciálním vítězství Vladimira Putina.

Doporučované