Hlavní obsah

Francouzský starosta si vydržoval čarodějnici z veřejných peněz

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Slunečné město Agde je známé svými divokými večírky.

Francouzské město ležící na pobřeží Středozemního moře se potýká se skandálem kolem místní věštkyně a starosty města, který ženě platil z veřejného fondu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Starosta jihofrancouzského města Agde, bývalý důstojník tajné služby a policista Gilles d’Ettore je ve vězení. Byl obviněn kvůli tomu, že z veřejných zdrojů platil věštkyni Sophii Martinezovou. Ta je momentálně také ve vězení a čelí obvinění ze zpronevěry, všiml si server BBC News.

Martinezová tvrdí, že má schopnost mluvit s mrtvými. Podle starostova právníka se to ženě skutečně podařilo, když jí d’Ettore požádal, aby ho spojila s jeho zesnulým otcem. Při seancích se její hlas náhle měnil a přebíral tón starostova otce.

Věštkyně údajně starostu manipulovala a osobně i telefonicky ho balamutila pozoruhodnými břichomluveckými schopnostmi. Dostával množství tajemných telefonátů od „hlasů“ mrtvých včetně andělů, z nichž některé naléhaly na starostu, aby věštkyni pomohl.

Starosta poté platil Martinezové drahé dovolené v Polynésii nebo Thajsku. A to vše z veřejných fondů. „Hlasy“ ho údajně přesvědčily, aby zaměstnal několik členů její rodiny na městském úřadě a také renovoval její dům.

„Je to neuvěřitelné, protože máte v politice člověka, starostu a bývalého poslance, který je velmi inteligentní. A vy zjistíte, že takový muž se nechá zmanipulovat ženou,“ uvedl pro BBC News starostův právník Jean Marc Darridge.

„Přiznala, že zradila starostovu důvěru, ale nejedná se o manipulaci, protože se přiznala k tomu, co udělala, a další klienti včetně lékařů a architektů tvrdili, že má mystické schopnosti,“ nechal se slyšet Luc Abratkiewicz, právník Martinezové.

Soudce nechal starostu i věštkyni ve vazbě, aby zabránil možnému ovlivňování svědků. Martinezová byla přemístěna na samotku poté, co byla napadena ve věznici určené pouze pro ženy. Vězeňkyně ji prý obvinily z čarodějnictví.

Související témata:
Věštění

Doporučované