Hlavní obsah

Francouzský eurokomisař končí. Tvrdí, že ho von der Leyenová chtěla vyměnit

Foto: Shutterstock.com

Thierry Breton má v současné Komisi na starosti důležité portfolio vnitřního trhu. Francie chtěla, aby pokračoval i v nové Komisi.

aktualizováno •

Končící eurokomisař Breton tvrdí, že šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová požádala Francii o nominaci jiného kandidáta, prý výměnou za „vlivnější“ portfolio.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francouzský eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton, kterého Paříž opětovně nominovala do funkce, v pondělí na sociální síti X zveřejnil svůj rezignační dopis.

Tvrdí, že šéfka EK před několika dny požádala Paříž o stažení jeho nominace „z osobních důvodů, o kterých jste v žádném případě nemluvila přímo se mnou“. „Nyní vám bude navržen jiný kandidát,“ dodal Breton, který měl i v příští unijní exekutivě podle spekulací získat vlivné portfolio eurokomisaře pro průmysl.

„Ve světle těchto posledních událostí, které jsou dalším důkazem pochybného řízení, jsem nucen konstatovat, že již nemohu vykonávat své povinnosti v kolegiu,“ napsal nynější francouzský eurokomisař s tím, že rezignuje s okamžitou platností.

Šéfka unijní exekutivy již v červenci požádala členské státy, aby do nové komise navrhly vždy muže a ženu, aby si z dvojice mohla vybrat a aby následně měla v komisi rovnocenné zastoupení obou pohlaví. Se dvěma jmény ale přišlo jen Bulharsko.

Jedinou výjimkou ze dvou nominací měl být podle šéfky unijní exekutivy případ, kdy země oznámí jméno kandidáta, který už nyní komisařem je, což se týkalo právě i Francie. Pravdou nicméně je, že bruselská média již dlouhou dobu spekulují o špatném vztahu mezi von der Leyenovou a Bretonem.

Mluvčí Evropské komise potvrdila, že dopis od Bretona obdrželi v pondělí ráno a že von der Leyenová rezignaci přijala. Nyní se šéfka unijní exekutivy podle Arianny Podestaové soustředí na vytvoření „fungující nové Evropské komise“ a Brusel nebude Bretonův dopis nijak komentovat.

Mluvčí odmítla komentovat i obvinění, která eurokomisař zmínil, tedy že von der Leyenová naléhala na Paříž, aby nominovala jiného kandidáta a získala tak prestižní portfolio. „Sestavování komise je proces, který je tajný, více k tomu zveřejňovat nebudeme,“ zopakovala Podestaová několikrát s tím, že šéfka EK je v intenzivním kontaktu s jednotlivými členskými státy.

Elysejský palác ale jen několik hodin po Bretonově rezignaci oznámil jméno nového kandidáta na eurokomisaře. Bude jím Stéphane Séjourné, který v dosluhující francouzské vládě vede diplomacii.

Von der Leyenová chce už v těchto dnech představit složení nové Evropské komise. Termín už jednou odložila. Minulý týden se objevily problémy se Slovinskem, jehož kandidátka musí být schválena v tamním parlamentním výboru, který ale zatím nebyl svolán.

Stále platí, že v pondělí odpoledne začíná ve Štrasburku plenární zasedání Evropského parlamentu a v úterý ráno se tam schází takzvaná Konference předsedů EP, na které by měla šéfka EK navrhované složení komise představit.

Doporučované