Hlavní obsah

Francouzské aktivisty rozháněla policie, pět lidí je zraněných

Foto: Shutterstock.com

Do akce bylo nasazeno 1600 policistů a četníků. Ilustrační fotografie.

Důvodem k protestu bylo prodloužení dálnice, které by podle vědců způsobilo rozsáhlé škody na životním prostředí. Většina místních obyvatel však se stavbou souhlasí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policisté v jižní Francii zasahovali během protestů klimatických aktivistů. Během akce se podle úřadů zranilo pět lidí, informuje web The Guardian.

Tisíce demonstrantů se navzdory zákazu shromažďování zúčastnily protestů u dálnice A-69 spojující města Castres a Toulouse. Důvodem je její plánované prodloužení, kterému se ekologové a levicoví aktivisté snaží zabránit. Stavba by totiž podle vědců zničila místní mokřady, zemědělskou půdu a zdroje podzemní vody.

K prvnímu střetu mezi protestujícími a policií došlo v sobotu v 15:00 poté, co se demonstranti pokusili dostat na hlavní silnici. Zasahující jednotky použily slzný plyn, čímž se dav snažily rozehnat a udržet dál od staveniště. Někteří aktivisté odpalovali ohňostroje a na policisty házeli Molotovovy koktejly. Zraněni byli tři policisté a dva demonstranti.

Skupina Roue Libre, která protest organizovala, uvádí, že se na místo dostavilo kolem 7000 aktivistů, podle místních úřadů byla však účast nižší. Nasazeno bylo asi 1600 policistů a četníků.

Prodlužování dálnice bylo zahájeno na začátku roku 2023 a většina místních obyvatel jej podporuje. K obnovení provozu má dojít na konci roku 2025.

Doporučované