Hlavní obsah

Francouzská loď zachránila posádku tankeru zasaženého v Rudém moři

Foto: Shutterstock.com

Torpédoborec, ilustrační fotografie.

aktualizováno •

Za středečními útoky na tanker, na jehož palubě je stále na 150 000 tun ropy, zřejmě stojí jemenští povstalci Húthíové. Loď Sounion nyní kotví v Rudém moři a představuje „navigační a ekologické nebezpečí“.

Článek

Francouzský torpédoborec zachránil 29 námořníků z ropného tankeru, který ve středu čelil opakovaným útokům v Rudém moři. Zároveň zničil dron, který v oblasti nesl bombu.

Z útoku na tanker Sounion, který je nyní opuštěný na vodní cestě, jsou podle agentury AP podezřelí jemenští povstalci Húthíové. Útok - v Rudém moři za poslední týdny nejvážnější - přichází v rámci úsilí Húthíů zaměřenému na lodě kvůli válce Izraele a Hamásu v Pásmu Gazy. Obchodní trasa, po níž obvykle ročně projde náklad v hodnotě jednoho bilionu dolarů, byla v důsledku toho značně oslabena.

Loď Sounion nyní kotví v Rudém moři a již není unášena proudy, uvedla operace Evropské unie Aspides. Na lodi byla posádka složená z 25 Filipínců a Rusů a čtyř soukromých bezpečnostních pracovníků, kteří byli převezeni do nedalekého Džibutska, uvedla mise EU v Rudém moři.

Sounion má na palubě 150 000 tun ropy a představuje „navigační a ekologické nebezpečí“, varovala mise. „Je nezbytné, aby všichni v oblasti dbali zvýšené opatrnosti a zdrželi se jakýchkoli akcí, které by mohly vést ke zhoršení současné situace.“

Kdo jsou Húthíové

  • Húthíové, nebo také Ansar Alláh (Zastánci Alláha), jsou náboženští obrozenci usazení v severním Jemenu.
  • Húthíové vyznávají šíitský islám, který je příbuzný s tím, jenž se praktikuje v Íránu.
  • Jako jedna z válčících stran v dlouholetém konfliktu ovládli hlavní město Saná'a a většinu severu země, kde žije asi 70 procent obyvatel Jemenu. Na územích, která ovládají, zlikvidovali opozici, lidskoprávní organizace je viní z věznění aktivistů a novinářů. OSN pak z válečných zločinů a využívání dětských vojáků.
  • V roce 2000, během druhé palestinské intifády, pronesl vůdce skupiny heslo, které dosud Húthíové skandují na svých demonstracích: „Bůh je velký, smrt Americe, smrt Izraeli, proklínejte Židy, vítězství islámu.“
Foto: BBC/Sana`a Center for Strategic Studies/Congress Research Service, Seznam Zprávy

Rozdělený Jemen.

Doporučované