Hlavní obsah

Francouz, který podle Rusů sbíral vojenské informace, zůstává ve vazbě

Foto: Sputnik, Profimedia.cz

Laurent Vinatier v soudní síni.

V posledních letech bylo v Rusku zadrženo pod různými záminkami několik západních občanů.

Článek

Soud v Moskvě prodloužil vazbu francouzskému občanovi Laurentu Vinatierovi, který je stíhán za to, že se neregistroval jako takzvaný zahraniční agent, když podle ruských úřadů shromažďoval informace o ruských vojenských aktivitách. Informovala o tom agentura TASS.

Osmačtyřicetiletý odborník na mezinárodní vztahy a postsovětský prostor byl zatčen a obviněn počátkem června. Za opomenutí registrace pod označením zahraniční agent mu hrozí až pět let vězení. Vinatier dříve přiznal, že se neregistroval, protože nevěděl, že se na jeho profesi zákon vztahuje.

„Soud rozhodl o prodloužení Vinatierovy vazby do 21. února 2025,“ uvedl podle TASS soud v Moskvě, kde dnes proces s Vinatierem začal. Další projednávání soud odročil na 16. září.

Vinatier v Rusku pracoval pro švýcarskou nevládní organizaci, která vystupuje jako prostředník v konfliktech mimo oficiální diplomatické kanály.

Ruská tajná služba ho viní, že navázal četné kontakty s ruskými politology, ekonomy, vojenskými experty i vládními činiteli a shromažďoval od nich „vojenské a vojensko-technické informace, které by mohly být využity zahraničními zpravodajskými službami proti bezpečnosti Ruska“.

V posledních letech bylo v Rusku zadrženo pod různými záminkami několik západních občanů. 1. srpna se pak odehrála dosud největší výměna vězňů mezi Ruskem a Západem od konce studené války. Na svobodu se tak mimo jiné dostal americký novinář Evan Gershkovich a bývalý příslušník americké námořní pěchoty Paul Whelan. Při výměně vězňů se na začátku srpna do Německa a USA dostalo 16 lidí vězněných Ruskem výměnou za osm osob z věznic v západních zemích.

Související témata:

Doporučované