Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Francie poskytne Ukrajině stíhací letouny Mirage

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron.

Uvedl to francouzský prezident Emmanuel Macron s tím, že Francie začne i s výcvikem ukrajinských pilotů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francie poskytne Ukrajině stíhací letouny Mirage, aby se mohla lépe bránit ruské agresi, prohlásil dnes francouzský prezident Emmanuel Macron. V rozhovoru s francouzskými televizními stanicemi TF1 a France 2 také řekl, že jeho země začne s výcvikem ukrajinských pilotů. Informuje o tom agentura AP.

Agentura Reuters ve svém zpravodajství píše o tom, že se Francie letouny východoevropské zemi chystá prodat. Kolik jich má být, agentury neuvedly.

Macron v rozhovoru také poznamenal, že v pátek oznámí „novou spolupráci s Ukrajinou“. Ten den v Elysejském paláci přijme ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Očekává se, že se Macron při této příležitosti vyjádří také k otázce možného vyslání francouzských vojenských instruktorů na Ukrajinu.

Francouzský deník Le Monde nedávno napsal, že Macron s několika evropskými státy jedná o vytvoření koalice, která by cvičila ukrajinské vojáky přímo na Ukrajině. První instruktoři by podle listu do východoevropské země mohli odjet už za několik týdnů, nebo dokonce dnů.

V aktuálním rozhovoru francouzský prezident také zopakoval, že Ukrajina by měla mít možnost používat zbraně od západních spojenců k útokům na ruské vojenské cíle, aby „neutralizovala body, z nichž je napadána“.

Doporučované