Foto: Piero Cruciatti / AFP, Profimedia.cz Modrý krab původem ze severoamerického pobřeží Atlantiku se ve Středozemním moři vyskytuje několik let, ale v posledních měsících se stal vážným problémem na severovýchodním pobřeží Itálie.
Foto: Piero Cruciatti / AFP, Profimedia.cz „Modří krabi jedí všechno. Z tohoto úseku laguny se stává poušť,“ popsal pro AFP Gianluca Travaglia, 52letý farmář slávek a škeblí, který má rybářskou loď u Scardovari, kde řeka Pád ústí do Jaderského moře.
Foto: Piero Cruciatti / AFP, Profimedia.cz Krab, jehož latinské jméno znamená prý „sladký krásný plavec“ připlul do Středomoří s lodí ze Severní Ameriky přes Gibraltarskou úžinu.
Foto: Piero Cruciatti / AFP, Profimedia.cz „Každý den jich lovíme víc a víc… Nevíme, co máme dělat,“ řekl Travaglia agentuře AFP, když řídil svůj motorový člun přes vodu.
Foto: Piero Cruciatti / AFP, Profimedia.cz Agresivní druh vážící až jeden kilogram jí téměř vše. Na mořském dně hubí škeble, mušle, vejce, další ryby a měkkýše, čímž podle místních ohrožují přežití 3000 podniků v deltě Pádu.
Foto: Piero Cruciatti / AFP, Profimedia.cz „Už ani nemohu spustit sítě, protože krabi do sítí vplavou a rozbijí je,“ dodal Gianluca Travaglia.
Foto: Piero Cruciatti / AFP, Profimedia.cz Rybáři od Albánie až po Francii a Španělsko se potýkají s rozšířením tohoto nepůvodního druhu asi 15 let. V posledních měsících však došlo k exponenciálnímu nárůstu.
Foto: Piero Cruciatti / AFP, Profimedia.cz Stalo se tak díky nedostatku přirozených predátorů a také díky každoročnímu oteplování vody ve Středozemním moři.
Foto: Piero Cruciatti / AFP, Profimedia.cz „Jsem si jist, že po prosinci již nebudou mít rybáři našeho konsorcia žádné produkty na prodej,“ řekl agentuře AFP Emanuele Rossetti, biolog z rybářského konsorcia Polesine, jednoho z největších evropských sdružení pro chov měkkýšů. Na snímku z 11. srpna procházejí zaměstnanci v laguně Scardovari rozbité a prázdné skořápky škeblí v sídle rybářských družstev Polesine.
Foto: Piero Cruciatti / AFP, Profimedia.cz Italští kuchaři se nyní snaží prozkoumat, jak využít modrého kraba ve svých kuchyních a zvrátit tak osud skomírajícího tradičního rybolovu.
Italský šéfkuchař Luca Faraon zdobí nový pokrm z modrého kraba uloveného v laguně Scardovari, vyfoceno poblíž Benátek 11. srpna.
Odkud fotoreportáž pochází?