Hlavní obsah

Floridský soud zveřejnil detaily sexuálních zločinů finančníka Epsteina

Foto: Profimedia.cz

Jeffrey Epstein na archivním snímku během výslechu.

Z nově zveřejněných dokumentů podle agentury AP vyplývá, že floridští prokurátoři věděli o sexuálním zneužívání nezletilých dívek už dva roky předtím, než zesnulý milionář a finančník uzavřel kritizovanou dohodu o přiznání viny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Soudce na Floridě překvapivě nařídil zveřejnění přepisů ze staršího stíhání sexuálního predátora Jeffreyho Epsteina, které začalo v roce 2006 a skončilo tím, že známý americký finančník byl odsouzen k trestu odnětí svobody. Informovala o tom zahraniční média.

Téměř 200 stran dokumentů obsahuje podrobnosti o Epsteinových zločinech, včetně výpovědí obětí nebo podrobností o úplatcích nezletilým obětem, píše BBC.

„Svědectví pořízená velkou porotou se týkají aktivit od hrubě nepřijatelných až po znásilnění – všechna předmětná jednání jsou sexuálně deviantní, nechutná a zločinná,“ prohlásil obvodní soudce Luis Delgado podle britské BBC.

Epstein v roce 2008 uzavřel dohodu, aby se vyhnul obvinění z obchodování se sexem a znásilnění. Přiznal se k mírnějšímu obvinění a v rámci tajné dohody s obžalobou byl odsouzen k 18 měsícům vězení za nabízení prostituce nezletilé osobě. Tuto dohodu, jak píše agentura AP, mnozí dlouhodobě kritizují jako „příliš mírnou a jako promarněnou příležitost uvěznit Epsteina za jeho zločiny o deset let dříve“.

Z nově zveřejněných dokumentů podle agentury AP vyplývá, že floridští prokurátoři věděli, že zesnulý milionář a finančník Jeffrey Epstein sexuálně napadal nezletilé dívky, už dva roky předtím, než kontroverzní dohodu o přiznání viny s Epsteinem uzavřeli.

S odkazem na Epsteina jako na „nejznámějšího pedofila v americké historii“ soudce dodal, že shovívavost státu v tomto případě „byla předmětem velkého hněvu a občas snižovala vnímání systému trestního soudnictví v očích veřejnosti“.

Pozadí případu Jeffreyho Epsteina

Foto: Reuters

Jeffrey Epstein, zesnulý americký finančník.

Epsteina američtí prokurátoři vinili z toho, že už mezi roky 2002 a 2005 platil za sex desítkám mladistvých dívek. Někdejší finančník byl už v roce 2008 odsouzen za nabízení sexuálních služeb, avšak odpykal si pouze třináctiměsíční trest, při kterém mohl ve dne pracovat a ve věznici jen přespával.

Události spojené s Epsteinem jsou ostře sledované zejména kvůli jeho vazbám na řadu vlivných osobností včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, jeho předchůdce Billa Clintona či britského prince Andrewa.

Finančník byl následně ve vazbě od 6. července 2019, kdy byl zatčen poté, co v soukromém tryskáči přiletěl do Spojených států z Francie. Zadržován byl bez nároku na propuštění na kauci, a to ve věznici, která je podle BBC považována za jednu z nejstřeženějších v USA.

Jen několik dní poté ale šestašedesátiletý miliardář spáchal ve vězení sebevraždu. Čekal v cele na Manhattanu na proces po obvinění ze zneužívání nezletilých dívek a hrozilo mu až 45 let za mřížemi.

„Epstein je skutečně nechvalně známý a nechvalně proslulý a všeobecně se uvádí, že se chlubil svým bohatstvím, když se stýkal s politiky, miliardáři, a dokonce i s britskou královskou rodinou,“ pokračoval soudce.

Nové vyšetřování Epsteinových zločinů začalo v roce 2018 poté, co deník Miami Herald zveřejnil rozhovory s jeho oběťmi, včetně těch, které proti němu chtěly vznést občanskoprávní obvinění.

Obnovený zájem o případ vedl státní zástupce k podání nových trestních oznámení. Epstein si ale v roce 2019 vzal život ve vězení na Manhattanu, kde čekal na soud kvůli federálnímu obvinění ze sexuálního obchodování. Jeho přítelkyně Ghislaine Maxwellová si odpykává dvacetiletý trest za to, že Epsteinovi pomáhala a měla na jeho sexuálním zneužívání mladých dívek podíl.

Doporučované