Hlavní obsah

Filipínci trvají na svých právech ve sporné části Jihočínského moře

Foto: FOTOGRIN, Shutterstock.com

U Spratlyho ostrovů, jež si nárokují Filipíny i Čína, letos dochází k opakovaným střetům filipínských i čínských plavidel.

Situace v Jihočínském moři, které si Čína nárokuje, se i přes snahu o dialog vyostřuje. Filipínské ministerstvo zahraniční proto uvedlo, že na svých právech v mořské oblasti trvá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Filipínci trvají na svých právech a jurisdikci v námořních oblastech, jež považují za své. Dnes to podle agentury Reuters uvedlo filipínské ministerstvo zahraničí. Prohlášení vydalo jen den poté, co média oznámila, že Peking a Manila dosáhly dohody, která by podle některých komentářů měla ukončit konfrontace u sporné mělčiny v Jihočínském moři.

Filipínské ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že nebude Číně předem oznamovat běžné zásobovací mise pro vojáky na sporné mělčině v Jihočínském moři. Dodalo, že prohlášení čínského ministerstva zahraničí o předchozím oznámení zásobovacích misí bylo nepřesné.

Nedaleko ostrůvku Second Thomas Shoal, který je součástí Spratlyho ostrovů, jež si nárokují Filipíny i Čína, letos dochází k opakovaným střetům filipínských a čínských plavidel. Ty vyvolávají obavy z potenciálně větších konfliktů, do nichž by se mohly zapojit i Spojené státy.

O dohodě nebyly oznámeny podrobnosti, ministerstvo zahraničí v Manile pouze o víkendu uvedlo, že obě strany „nadále uznávají potřebu deeskalace situace v Jihočínském moři a zvládání rozdílů prostřednictvím dialogu a konzultací a souhlasí s tím, že dohoda nepředjímá vzájemné postoje v Jihočínském moři“.

Spor o Jihočínské moře

Díky dohodě s Filipínami získají Američané přístup k dalším vojenským základnám v Jihočínském moři. A Čína začíná mít silný pocit, že ji USA obkličují ze všech stran. Státy ale spojenectví uzavírají i v důsledku čínských hrozeb.

Doporučované