Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Ficův atentátník útok plánoval. Vyšetřování potrvá několik měsíců

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Podle nejnovějších informací je slovenský premiér Robert Fico po další operaci a útok si pamatuje.

Bývalý slovenský vyšetřovatel a advokát Peter Vačok přiblížil průběh vyšetřování v případu atentátu na Roberta Fica. To bude dle jeho slov trvat několik měsíců. Také uvedl, že veřejnost je o činu informovaná až příliš.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle bývalého slovenského vyšetřovatele a advokáta Petera Vačoka bude trvat vyšetřování několik měsíců. „Bude se zjišťovat celkový profil toho člověka, budou se zkoumat jeho vztahy, zda měl návodce, pomocníky a podobně. To všechno zabere nějaký čas a na druhé straně se vypracují také znalecké posudky, důkazy. Takže se to nedá udělat za pár dní nebo týdnů,“ informuje slovenský server Pravda.

„S obžalobou půjde vyšetřovací spis k soudu. Soud zase bude potřebovat nějaký čas na to, aby se s případem seznámil, prostudoval ho, a pak proběhne soudní jednání,“ popsal Vačok.

Bývalý právník a vyšetřovatel se vyjádřil i k dalším oblastem, včetně mediálního pokrytí útoku. „Podle mého názoru o tomto případu víme příliš mnoho,“ sdělil ve studiu slovenské televize v TA3. 

Tvrdí, že se zřídka stává, aby veřejnost viděla prostřednictvím médií záběry ze samotného trestného činu. „Veřejnost nemůže být nějak nešťastná, že není informována, protože informována je a podle mého názoru OČTK (Orgán činný v trestnom konaní, pozn. red.) splnil svou povinnost a šel nad rámec,“ poznamenal.

Také sdělil, že podle jeho názoru atentátník útok plánoval. „Věc byla připravována, promyšlena, on přišel na to místo. Čili všechno mi zatím prokazuje na to, že v tomto případě se bude postupovat způsobem vyvození trestní odpovědnosti,“ uvedl.

Také nevyloučil, že se vyšetřovatelé budou zajímat o střelcův duševní stav. Podle Vačoka však psychická porucha neznamená, že by atentátník byl automaticky mimo trestní postih. Vše musí ještě důkladně prozkoumat psychiatři a psycholog, sdělil Vačok.

Původní texty Seznam Zpráv k atentátu na Roberta Fica

Reportáž z místa atentátu: hlasy z noční Handlové.

Komentář Martina Čabana: Krev Roberta Fica by měla probudit českou politiku.

Speciální vysílání: Komentáře a vyjádření k atentátu.

Živě: Dění na Slovensku sledujeme v online přenosu.

Básník a nespokojenec. Co víme o atentátníkovi.

Historie politických vražd v Evropě.

Rozhovor s bývalým operátorem Útvaru rychlého nasazení Martinem Svozilem.

Svědectví sousedů: Seznam Zprávy hovořily s domovníkem panelového domu, kde básník z města Levice na jihu Slovenska bydlí.

Rozhovor o ochrance VIP: Bezpečnostní expert a bývalý příslušník elitní jednotky vojenské policie SOG Lumír Němec vysvětluje, zda jde podobným útokům na politiky vždy zabránit.

Komentář šéfredaktora Seznam Zpráv: Pokus o vraždu slovenského premiéra je tragickou a odsouzeníhodnou událostí, která má sílu otevřít další bolavou ránu ve společnosti. Braňme se tomu, píše Jiří Kubík.

Doporučované