Hlavní obsah

Fico se poprvé od pokusu o atentát objevil na veřejnosti

Foto: Evropská rada

Slovenský předseda vlády Robert Fico.

aktualizováno •

Slovenský premiér Robert Fico se zúčastnil oslav svátku věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Na veřejnosti se objevil poprvé od květnového pokusu o atentát na něj. Vyslovil obdiv Orbánovi a varoval před progresivismem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenský předseda vlády Robert Fico (Smer-SD) se poprvé od květnového pokusu o atentát na jeho osobu objevil na veřejnosti. Zúčastnil se totiž celostátních oslav 1161. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje, v rámci kterých pronesl na bratislavském hradě Devín projev. Informují o tom slovenská média.

Vrcholní slovenští politici a další hosté přivítali Fica na Devíně potleskem ve stoje. Premiér v rámci proslovu kritizoval „nesmyslné progresivní a liberální ideologie“. Dodal, že je nutné se jim postavit, protože poškozují Slovensko. Následně nastínil, že v boji proti progresivismu bude pravděpodobně nutná i změna ústavy – samozřejmě prý za předpokladu, že se na tom politická scéna shodne.

Společnost se podle slovenského premiéra musí zamyslet nad tím, co se děje na Slovensku i v Evropě. Zmínil, že je nutné aby se společnost zaměřila i na to, aby se atentát z poloviny května už nikdy neopakoval, stejně tak je podle Fica nutné zajistit, že na Slovensku bude prostor pro spravedlivou politickou soutěž a spolupráci.

Zároveň zdůraznil, že je potřeba přemýšlet o tom, jak zabránit zvyšování napětí v souvislosti s válkou na Ukrajině. „Bez míru je všechno ničím,“ dodal. Následně vyslovil obdiv Orbánovi, jehož země od začátku července předsedá Radě EU, za cesty do Kyjeva a do Moskvy. „Mírových iniciativ nikdy není dostatek,“ prohlásil Fico, kterého s Orbánem spojuje například odmítavý postoj vůči západní vojenské pomoci Kyjevu.

Slovenský premiér pak řekl, že pokud by mu to zdravotní stav dovoloval, rád by se ke svému maďarskému kolegovi připojil. Fico zároveň tvrdil, že situace na Ukrajině se může vymknout z rukou a vyústit do nekontrolovatelného válčeného konfliktu.

Ministr obrany Robert Kaliňák před několika dny prohlásil, že se Fico postupně blíží k tomu, aby mohl plnohodnotně vykonávat funkci předsedy vlády. Kaliňák také ve víkendových diskuzích prozradil, že Ficův stav se zlepšil natolik, že se může aktivně účastnit příprav na summit lídrů EU. Slovenský premiér se v současnosti zotavuje ze zranění v domácí léčbě.

Doporučované