Hlavní obsah

Pohodu ukončila prudká bouře. „Organizátoři udělali maximum,“ míní Pražský výběr

Foto: TASR, Profimedia.cz

Zřícený stan na festivalu Pohoda.

aktualizováno •

Hudební festival Pohoda, který se konal ve slovenském Trenčíně, musel přerušit a následně ukončit program. Silná bouřka a vítr tam shodily několik stanů a pódií. S méně tragickými následky se tak opakuje situace z roku 2009.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Organizátoři slovenského festivalu Pohoda museli přerušit a po páteční půlnoci ukončit program. Důvodem byly silné bouřky, kvůli kterým se zřítily stany i pódium. Na místě zasahovali záchranáři. Podle informací slovenského Denníku N bylo zraněných osm až deset lidí. Záchranáři později upřesnili, že zraněných bylo 12.

Po patnácti letech tak populární a díky progresivní hudební dramaturgii i kritiky ceněnou hudební přehlídku znovu ukončilo extrémní počasí. Dnes a včera situace naštěstí nebyla tak fatální jako v roce 2009, kdy na Pohodě zemřeli dva návštěvníci.

Někteří umělci už ale v noci na sobotu kritizovali organizátory za podcenění situace. „Dnes jsme s Pražským výběrem hráli na festivalu Pohoda. Několik hodin jsme věděli, že těsně po konci koncertu přijde nebezpečná bouřka,“ uvedla v noci na sobotu Iva Pazderková. „Přišla. Věděli to všichni včetně organizátorů. Ve chvíli, kdy vyzvali diváky (tisíce), aby se schovali do aut, zbývalo pět minut do ‚apokalypsy‘. Ptali jsme se před koncertem a produkční odpověděla, že se to snad v okolních horách roztrhá. Já s přítelem jsme udělali minutu po koncertě ‚rychlý výsadek‘,  i díky tomu jsme v pořádku. Naprosté selhání organizátorů, zvlášť po neštěstí v roce 2009,“ dodala.

Situaci, která následovala, kdy se před blesky skrývali pod dálničním podjezdem, popsala jako „peklo“.

Samotná kapela se ale v sobotu dopoledne od jejích slov distancovala. „Iva s kapelou vystupuje jako host, situaci popsala tak, jak ji vnímala ona sama, ale její vyjádření nejsou vyjádřením skupiny Pražský výběr,“ napsala skupina na svém facebookovém profilu. „K tomu, co se v pátek na festivalu událo, chceme jasně uvést, že pořadatel udělal z našeho pohledu maximum pro to, aby následky ničivé bouřky byly co možná nejmenší. Byli jsme organizátory včas instruováni, co přesně dělat, kam se schovat, abychom byli vystaveni co možná nejmenšímu nebezpečí. Organizátoři odvedli podle našeho názoru maximální možnou práci,“ dodal Pražský výběr ve svém stanovisku.

Organizátoři nejprve apelovali na lidi, aby si dávali pozor a našli si bezpečný úkryt. Zároveň vyzvali účastníky, aby se zbavili všech kovových předmětů a vypnuli si telefony, napsal slovenský server Nový čas.

Později, zhruba hodinu po půlnoci, došli k závěru, že nelze pokračovat. „Po důsledném zvážení časových možností kontroly bezpečnosti festivalových staveb jsme se rozhodli, že Pohodu 2024 musíme ukončit,“ píše se v prohlášení organizátorů festivalu.

Foto: Profimedia.cz

Festival v troskách.

Kontrola podle nich může trvat až 24 hodin, což jim znemožňuje pokračovat v programu. Festival, který začal ve čtvrtek, měl původně trvat do soboty.

„Na místě záchranáři doteď ošetřili 12 lehce zraněných osob a následně osm z nich převezli do nemocnice v Trenčíně, čtyři do Považské Bystrice. Šlo převážně o úrazy hlavy a horních končetin,“ informovalo již v pátek krátce před půlnocí operační středisko záchranné zdravotní služby.

Událost zaznamenala i německá média:

„Pršet začalo kolem půl deváté přesně podle předpovědi pořadatelů. Bylo to fakt rychlý (…) na místě je vyhlášen lokální výjimečný stav,“ napsala na sociální síť X Iniciativa Dárek pro Putina jabloneckého miliardáře Dalibora Dědka, která má na místě stánek.

Účastníci měli od organizátorů informaci, že hrozí riziko bouřek a ať se drží stranou od kovových konstrukcí. Že mají opustit stany, jim však podle účastnice Magdaleny Malé hned neřekli.

„Byli jsme v obrovském party stanu, kde měl hrát Smack. Organizátoři to o hodinu odložili, kvůli bouřkám. My už jsme ale byli uvnitř a za chvíli začalo pršet a zvedl se vítr,“ popisuje Malá.

Po chvíli si všimla, že z jedné strany utíkají lidé. „Tak jsme se všichni začali zvedat také a stan se po chvíli zhroutil. Já jsem byla chvíli zaseklá pod tou kovovou konstrukcí, ale nějak jsem se z toho dostala. Mám to trochu v mlze,“ popisovala z autobusu jedné z kapel.

Operační středisko Zdravotnické záchranné služby Slovenské republiky vyslalo na místo tři ambulantní vozy a jednu sanitku. „Oznamovatel nám nahlásil, že při bouřce spadl jeden ze stanů a na místě má být několik zraněných účastníků festivalu,“ informovalo operační středisko Zdravotnické záchranné služby SR.

„Zdá se, že organizátoři evakuují festival. Hodně lidí odchází, jezdí tu sanitky. Je tu poničená většina pódií. Lidé se snaží zjistit, kudy pryč, situace je nepřehledná. My se teď snažíme dostat z areálu,“ popisoval před 22. hodinou z místa Matěj Pavlík.

Komunikace organizátorů podle něj byla profesionální. „Oni už před koncertem Pražského výběru informovali, že se blíží bouřka, že je potřeba se schovat, ať se lidé drží dál od konstrukcí. Během bouřky vypadávala elektřina, takže komunikace byla o to náročnější,“ dodal.

Na festivalu Pohoda zasahují záchranáři. Organizátoři řeší, jak postupovat dál, je dost pravděpodobné, že se festival zruší.Video: Matěj Pavlík

Slovenská policie původně uváděla, že spadl jeden stan, podle informací slovenských médií jich však vítr zkosil víc včetně stanů účastníků festivalu a neodolaly mu ani vnější zátarasy.

Páteční program festivalu organizátoři zrušili, evakuaci areálu sice nevyhlásili, ale lidé ho stejně opouštěli. O tom, zda bude festival pokračovat, se mělo rozhodnout ještě v průběhu páteční noci. Podle neoficiálních zdrojů serveru Aktuality.sk z okolí pořadatelů bylo však už v pátek v noci zrušení festivalu jednou z reálných variant.

Což se nakonec potvrdilo.

„V tuhle chvíli nikdo nic neví, ale nezdá se, že by festival pokračoval,“ dodal Pavlík.

V deset večer se podle slovenských médií areál topil ve tmě, elektřina zjevně fungovala jen v několika stáncích, dodávky byly obnoveny asi v půl jedenácté. Organizátoři se navíc připravovali na další kolo bouřek.

Foto: Magdalena Malá, Seznam Zprávy

Takové hlášení poslali organizátoři návštěvníkům do aplikace zhruba kolem 21:30.

Nakonec festival zrušili.

Do jisté míry se tak opakuje situace z roku 2009, kdy na Pohodě zemřeli dva lidé, na které spadl kvůli extrémnímu počasí stan. Na místě byly tehdy i desítky zraněných.

Hudební festival v Trenčíně letos přivezl interprety a kapely jako James Blake, Morcheeba, Black Pumas nebo Descartes a Kant či domácí zpěváky Janu Kirschner a Richarda Müllera.

Kapacitu měl kolem 30 000 návštěvníků.

Výzva pořadatelů:

Článek jsme aktualizovali o oficiální vyjádření skupiny Pražský výběr, změnili jsme proto i titulek

Doporučované