Hlavní obsah

FBI zatím nezná motiv údajného pokusu o atentát na Trumpa

Foto: Profimedia.cz

Záběr krátce po střelbě na Donalda Trumpa.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zatím nezjistil motiv střelce na republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa. Střelbu na sobotním předvolebním mítinku v pensylvánském Butleru ale vyšetřuje jako pokus o vraždu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vyšetřovatelé zatím vědí jen o jednom střelci a údajně se blíží k jeho konečné identifikaci. Podle reportéra zpravodajské televize CNN je podezřelým ze střelby 20letý muž z Pensylvánie. Úřad FBI to zatím nepotvrdil. Americký ministr pro vnitřní bezpečnost Alejandro Mayorkas slíbil učinit maximum pro ochránění prezidentských kandidátů.

„Úřad FBI převzal úlohu vůdčího federálního policejního orgánu při vyšetřování incidentu, který se týká bývalého prezidenta Donalda Trumpa a který se dnes odehrál v Butleru v Pensylvánii,“ uvedla FBI.

+12

Vyšetřování střelby, při níž přišli dva lidé včetně střelce o život a Trump utrpěl zranění ucha, je mezitím v počáteční fázi. Zástupce FBI v Pittsburghu Kevin Rojek oznámil, že zatím nezjistil motiv činu a že zatím není připraven sdělit ani totožnost útočníka.

Reportér televize CNN podle Reuters na síti X uvedl, že FBI podezřelého identifikovala jako 20letého muže z Pensylvánie. Na místě činu podle informovaného zdroje, na který se odvolává agentura Reuters, našli policisté automatickou pušku. FBI dále potvrdila, že předběžně identifikovala jen jednoho střelce. „Není důvod“ se obávat „další hrozby“, uvedla FBI.

Ministr pro vnitřní bezpečnost Mayorkas dnes slíbil, že jeho ministerstvo a tajná služba spolupracují s partnery z bezpečnostních složek na vyšetřování střelby. „Jsme ve spojení s prezidentem (Joem) Bidenem, bývalým prezidentem Trumpem a jejich kampaněmi a podnikáme všechna možná opatření na zajištění jejich bezpečnosti a ostrahy. Zachování bezpečnosti prezidentských kandidátů a jejich předvolebních akcí patří mezi nejdůležitější priority našeho ministerstva,“ ujistil Mayorkas.

Doporučované