Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Farage se vrátil. A zatápí britským konzervativcům jako dlouho ne

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Nigel Farage se vrací na britskou politickou scénu. A konzervativci se začínají bát.

Návrat Nigela Farage do britské politiky jistě nepotěšil vládnoucí konzervativce. Politik jim bude brát pravicové voliče - zvlášť pokud bude jejich předseda Rishi Sunak dál kupit chyby. Naposledy předčasně opustil oslavy Dne D.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Britský ministerský předseda Rishi Sunak má za sebou náročný týden. „Moment, kterého se konzervativci dlouho obávali, konečně přišel,“ píše ve své analýze web Bloomberg. Na začátku týdne totiž svůj návrat do vysoké politiky oznámil Nigel Farage.

Strůjce brexitu a „věčný narušitel britské politiky“, jak jej označila americká CNN, v pondělí překvapil oznámením kandidatury v parlamentních volbách, které se na ostrovech budou konat ve čtvrtek 4. července. O mandát se bude ucházet za svou pravicovou stranu Reform UK v okrsku Clacton, což je chudé město na jihovýchodním pobřeží Anglie, kde strana dosahuje dobrých volebních výsledků.

A co hůř, Farage také znovu stane v jejím čele, ačkoliv ještě v březnu prohlašoval, že kandidovat nebude a místo toho pomůže v kampani za znovuzvolení republikánskému uchazeči o post prezidenta USA Donaldu Trumpovi.

Sunakovi konzervativci vsadili na to, že je Farage mimo hru, a tak kampaň postavili na strategii, která měla oslovit všechny pravicové voliče včetně Farageových sympatizantů. Několik dní po Farageově vstupu do kampaně průzkumy naznačují, že Reform získává na síle - a ještě víc tak snižuje Sunakovy šance udržet předsedu labouristů Keira Starmera od moci.

Přestože se Farageovi v předchozích sedmi případech boj o parlamentní křeslo nepovedl, mohla by jeho kandidatura vnést do kampaně Reform novou energii – což je pro Sunaka jen další velký problém.

Pán Downing Street 10 totiž neměl dobrý týden – a může si za to sám. V pátek se musel omlouvat za to, že o den dříve předčasně opustil oslavy osmdesátého výročí Dne D, tedy vylodění v Normandii.

Tento diplomatický a především politický přešlap nahrává Farageovi, jelikož jeho rétorika se do velké míry obrací do dob druhé světové války. Svoji kariéru postavil na apelu na vlastenectví a období, kdy Velká Británie se spojenci čelili nacistickému Německu, dává za vzor silné a sebevědomé Británie.

„Kdybyste měli navrhnout něco, co by voliče zasáhlo tím nejnegativnějším způsobem, bylo by to fiasko v den D,“ říká Scarlett Maguireová, ředitelka agentury JL Partners. „Sunak díky tomu vypadá, že je naprosto mimo kontakt s britskou veřejností, a předpokládám, že to podpoří nárůst preferencí Reform.“

Sunakovo rozhodnutí vynechat akci v Normandii, které se zúčastnili americký prezident Joe Biden a vedoucí představitelé Francie, Německa, Ukrajiny a dalších zemí - a vrátit se do Británie, kde natočil televizní rozhovor, aby zahájil další útoky na labouristy - je všeobecně považováno za nejvýznamnější moment volební kampaně.

Ačkoli se Sunak za neúčast na čtvrteční závěrečné vzpomínkové akci na pláži Omaha omluvil, jeho kritici uvedli, že tímto rozhodnutím projevil neúctu k veteránům a snížil mezinárodní postavení Spojeného království, píše agentura AP. A shoduje se s ostatními, že může jít o rozhodující přehmat celé kampaně.

Dlouhodobé průzkumy ukazují, že vítězství konzervativců je prakticky nemožné a labouristé si jdou pro historické vítězství, dost možná větší než v roce 1997, kdy volby ovládl Tony Blair.

Zprávy z uplynulého týdne však ukazují, že Sunak by se mohl bát i o druhé místo. Deník The Telegraph upozornil na průzkum, který se možným Farageovým návratem zabýval již v únoru. Ten naznačil, že přítomnost tohoto politika ve volební kampani by straně Reform pomohla přibližně o šest procentních bodů, které by v souboji s konzervativci mohly být rozhodující.

Doporučované