Hlavní obsah

Exprezident Obama: Spojené státy jsou připraveny na prezidentku Harrisovou

Foto: Profimedia.cz

Exprezident Barack Obama na sjezdu demokratů.

Demokratický sjezd znovu ukázal, že Kamala Harrisová má coby kandidátka na prezidentku Spojených států podporu své strany. Její nominaci podporuje jak současný prezident Joe Biden, tak exprezident Barack Obama.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Američtí demokraté v druhý večer stranického sjezdu v Chicagu v noci na dnešek opět potvrdili Kamalu Harrisovou jako svou prezidentskou kandidátku do listopadových prezidentských voleb. Delegáti ze všech států a amerických teritorií odevzdali své hlasy pro 59letou kandidátku ve slavnostním hlasování za doprovodu hudby, světelných efektů a krátkých projevů zástupců strany. Viceprezidentka Harrisová již začátkem srpna v online hlasování získala hlasy 99 procent ze zhruba 4500 delegátů Demokratické strany.

Atmosféra na sjezdu podle agentury AP během symbolického jmenovitého hlasování připomínala večírek, při němž zazněly písně z jednotlivých amerických států. Jakmile hlasování skončilo, Harrisová na předvolebním mítinku ve Wisconsinu – na stejném stadionu, kde minulý měsíc přijal republikánskou nominaci do voleb exprezident Donald Trump – voličům vzkázala, že „vytyčí novou cestu kupředu“.

První večer demokratického sjezdu v Chicagu v pondělí Harrisovou v projevu podpořil prezident Joe Biden. Jednaosmdesátiletý prezident před měsícem svou kampaň ukončil pod tlakem spolustraníků, kteří se obávali, že by pro svůj pokročilý věk nebyl schopen řádně vládnout další čtyři roky.

K ukončení Bidenovy kandidatury významně přispěla předvolební debata s Trumpem 27. června, v níž se prezident často zadrhával. Biden po odstoupení z kampaně ihned jako náhradního kandidáta navrhl Harrisovou, jejíž nominaci do voleb strana potvrdila na začátku srpna.

Podpora od Obamových

Kandidaturu současné viceprezidentky podporuje i někdejší americký prezident Barack Obama. „Kamala Harrisová je na tuto funkci připravena. Je to člověk, který celý život bojoval za lidi, kteří musejí být vyslyšeni,“ řekl Obama.

Poukázal i na to, že Harrisová dlouhodobě bojuje za přístup Američanů k rovným příležitostem, dostupné zdravotnictví, práva žen na potrat a rovnost před zákonem, přičemž odkázal na její působení ve funkci viceprezidentky a dříve generální prokurátorky Kalifornie. Stejně demokratickou kandidátku vnímá i někdejší první dáma Michelle Obamová. Ta Harrisovou označila za jednoho z „nejkvalifikovanějších a nejslušnějších“ uchazečů o prezidentský mandát v dějinách USA a dodala, že viceprezidentka svůj život věnovala službě veřejnosti.

Doporučované