Hlavní obsah

Rusové zasypali Ukrajinu raketami ze vzduchu i z moře

Bez komentáře: Záběry z Kyjeva a okolí. Video: Andrii Niebytov, twitter/MFA_Ukraine, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Ukrajina zasáhla nová vlna ruských raketových útoků.

Článek

Sirény varující před vzdušnými útoky se nad ránem ozvaly ve všech oblastech Ukrajiny. Varování před vzdušnými útoky bylo během dopoledne na většině území odvoláno. Rozsah škod nicméně stále není známý.

Podle poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajla Podoljaka na Ukrajinu mířilo 120 raket. Oleksandr Vilkul, náčelník vojenské správy v centrálním městě Kryvyj Rih, podle BBC uvedl, že rakety byly odpáleny z ruských „lodí a letadel z Černého moře“. Ukrajinské letectvo informovalo, že Rusko útočí i kamikadze drony.

Náčelník generálního štábu ukrajinské armády Valerij Zalužnyj později uvedl, že podle prvních zpráv Rusko zaútočilo 69 raketami, z nichž 54 ukrajinská obrana zlikvidovala.

Zatím se ví o třech zraněných v Kyjevě, které podle Sky News ohlásil místní starosta Vitalij Kličko. Šlo podle něj o následek dopadu trosek sestřelených ruských raket na dva civilní domy. Nad Kyjevem bylo podle starosty sestřeleno 15 ruských raket. Dva raněné oznámila i zasažená nemocnice v Chersonu.

Také v Oděse měly zbytky rakety zasáhnout obytný dům, o zraněných se ale neví. Zásah hlásil bez dalších podrobností i Charkov a výbuchy byly slyšet i v dalších ukrajinských městech.

V Kyjevě bylo podle Klička 40 % procent lidí bez proudu, ve Lvově 90 %. Odstávky, jejichž cílem je minimalizovat potenciální škody na energetické infrastruktuře, oznámily úřady i v Oděské a Dněpropetrovské oblasti. Úřady neurčitě oznámily, že „určité škody“ ruské rakety napáchaly i na ukrajinských elektrárnách a energetické síti.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov míní, že se situace na ukrajinském bojišti dostala do slepé uličky. Zopakoval tak v zásadě stejné tvrzení jako v uplynulém dni americký Institut pro studium války (ISW) ohledně situace v Bachmutu; Budanov ho ale rozšířil na celou zemi.

Podle šéfa rozvědky jsou boje na Ukrajině v patové situaci a ani Ukrajina, ani Rusko nejsou schopné učinit podstatný pokrok. „Situace prostě uvázla, neposouvá se,“ řekl Budanov. Dodal, že Rusko je ve slepé uličce, ale Ukrajina ho „nemůže kompletně porazit ve všech směrech“, zatímco čeká na nové zbraně.

Reklama

Doporučované