Hlavní obsah

Expertka: Orbánovy snahy komplikovat pomoc Ukrajině návštěvou Kyjeva nekončí

Foto: Úřad ukrajinského prezidenta

Volodymyr Zelenskyj a Viktor Orbán v Kyjevě, 2. července 2024.

„Tato návštěva by se dala interpretovat i jako snaha o normalizaci vztahů mezi Maďarskem a Ukrajinou, byť bych neočekávala, že se z nich stanou klíčoví partneři,“ říká k setkání Orbána se Zelenským expertka Pavlína Janebová z AMO.

Článek

Maďarský premiér Viktor Orbán navštívil po 12 letech Ukrajinu. Poprvé se tak na půdě Ruskem napadené země sešel s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, s nímž probíral vratké maďarsko-ukrajinské vztahy i šance na uzavření míru.

Budapešť se dlouhodobě vymezuje proti pomoci Kyjevu, jelikož podle ní přispívá k vyostření konfliktu. Návštěva navíc přišla den poté, co se Maďarsko chopilo půlročního předsednictví v Radě Evropské unie.

Právě v sedmadvacítce středoevropská země dlouhodobě blokuje snahy o pomoc Ukrajině i další postupy.

„Návštěva by se dala interpretovat i jako snaha o normalizaci vztahů mezi Maďarskem a Ukrajinou, byť bych neočekávala, že se z nich stanou klíčoví partneři, nebo že tímto okamžikem přestávají snahy Maďarska komplikovat některé věci,“ řekla Seznam Zprávám Pavlína Janebová, ředitelka pro výzkum Asociace pro mezinárodní otázky (AMO).

Maďarský premiér Viktor Orbán zamířil do Kyjeva poprvé od začátku války. Vysílá návštěva signál, že se vztahy zlepšují, nebo jde spíše o výsledek nátlaku ze strany EU?

Myslím si, že je to kombinace obou faktorů. Obě dvě strany se navzdory špatným vztahům, které mají, snažily vyjednávat o tom, co je zapotřebí udělat, zejména v oblasti práv maďarské menšiny na Ukrajině. Ta byla tím největším jablkem sváru a jednání ohledně toho probíhala dlouhodobě.

Dnešní schůzku tak můžeme vnímat jako nějaké vyvrcholení nebo zakončení těchto jednání. Orbán a Zelenskyj také oznámili, že se dokončuje nějaká bilaterální dohoda.

Orbán přijel do Kyjeva poprvé od začátku války

Maďarský premiér Viktor Orbán našel cestu do Kyjeva po 12 letech. Ukrajinskému prezidentu Volodymyru Zelenskému doporučil okamžité příměří na stávající frontové linii. Moskva od Orbánovy cesty nečeká „zásadní průlom“.

Myslím si, že tam lze vnímat i tlak ze strany Evropské unie a partnerů Maďarska, kdy bylo maďarské chování k Ukrajině hodnoceno jako nekonstruktivní. Takže tato návštěva by se dala interpretovat i jako snaha o normalizaci vztahů mezi Maďarskem a Ukrajinou, byť bych neočekávala, že se z nich stanou klíčoví partneři, nebo že tímto okamžikem přestávají snahy Maďarska komplikovat některé věci.

V jakém bodě se nyní maďarsko-ukrajinské vztahy nacházejí a jaké mají hlavní překážky?

Alespoň na povrchu podle mě nedošlo k žádnému zásadnímu zlepšení oproti tomu, jak vypadaly před únorem 2022. Jak jsem říkala: Jednání probíhala a probíhají, a to je vždycky dobrý signál.

Pro maďarskou stranu jde primárně o práva maďarské menšiny, která na ukrajinském území - především v Zakarpatské oblasti - čítá asi 160 tisíc lidí. Problém se týká ukrajinského zákona z roku 2017, který podle Maďarů omezuje možnosti používat maďarštinu lidem, již na Ukrajině žijí a jsou etničtí Maďaři.

Zákon měl původně za cíl spíše omezit využívání ruštiny ve veřejném prostoru, ale Maďarsko hodně akcentuje tuto stránku. A dodnes je ze všech států, kterých se to týká, nejhlasitější.

A stále to maďarská strana označuje za hlavní důvod, proč má s Ukrajinou spory. Je otázkou, jestli to není spíš zástěrka. Někteří lidé tento postoj Maďarska vůči Ukrajině interpretují jako snahu zavděčit se Putinovi.

Je možné, že se Orbán nabízí Putinovi jako jeho partner v tom, že bude blokovat rozhodování v EU a NATO. To ostatně dělal už i před únorem 2022. Já si ale nejsem úplně jistá, jestli to není přílišné zveličování role Maďarska v očích Ruska, i když Putinovi skutečně v něčem pomohlo.

+6

Hraje v načasování návštěvy roli i to, že Maďarsko v pondělí převzalo předsednictví v Radě Evropské unie?

Myslím, že ne, protože předsednictví nemá v tomhle ohledu úplně reprezentativní roli, jako tomu bylo dříve. Dá se to asi rámovat nějakým způsobem, že se Orbán snaží vystupovat konstruktivněji, když teda je v čele předsednické země, ale zase tam nejel úplně zastupovat Evropskou unii. Byla to spíše čistě bilaterální věc.

Maďarsko se v rámci EU dlouhodobě řadí mezi nejhlasitější kritiky podpory Ukrajiny. Co se dá tedy očekávat od tohoto půlročního předsednictví?

Pokud jde o vnější vztahy Evropské unie, role předsednické země je skutečně minimální. Ta hlavní role předsednictví, která zůstala po přijetí Lisabonské smlouvy, je hledání kompromisu a nacházení nějaké shody mezi členskými státy v různých agendách.

Předsednický stát má působit jako tzv. čestný vyjednavač a být neutrálním hlasem, který se pokusí dát dohromady všechny členské státy, jejich priority a názory.

A vzhledem k dosavadnímu působení Maďarska v posledních více než 10 letech existují obavy, že není úplně tím aktérem, který by přispíval k tomu, aby na evropské rovině vznikal nějaký konsenzus. Ale na druhé straně si myslím, že Maďarsko se bude snažit přistoupit k tomu co nejvíce zodpovědně.

Orbán vs. Zelenskyj

Maďarský premiér Viktor Orbán využíval Ukrajinu a jejího prezidenta Volodymyra Zelenského jako strašáka v kampani před parlamentními volbami v roce 2022 i před letošními volbami do Evropského parlamentu.

Zároveň určitě můžeme ve veřejném prostoru vidět, že se bude snažit otisknout co nejvíce své priority, které v evropské politice má. Ty byly vytyčeny jako konkurenceschopnost Evropy, boj proti ilegální migraci, boj proti Green Dealu.

Maďaři budou určitě využívat příležitosti, aby jejich priority v těchto oblastech zaznívaly hlasitě, ale nemyslím si, že mají prostor a chuť předsednictví využít k tomu, aby nějakým způsobem otáčeli kormidlem Evropské unie.

To si myslím, že Orbán dělá mimo rámec předsednictví - třeba v rámci budování politické koalice s blízkými stranami, kterou vidíme v posledních dnech.

Doporučované