Hlavní obsah

Evropská unie pošle Ukrajině první peníze ze zmrazených ruských aktiv

Foto: Kancelář prezidenta Ukrajiny / president.gov.ua

„Evropská unie stojí na straně Ukrajiny,“ napsala Ursula von der Leyenová na X. Na snímku s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Peníze plánuje bránící se země utratit především za munici, vybavení protivzdušné obrany a podporu výrobců z Ukrajiny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Evropská unie uvolnila na obranu a obnovu Ukrajiny první peníze, které získala ze zmrazených ruských aktiv.

Podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové jde o 1,5 miliardy eur, tedy v přepočtu asi 38 miliard korun.

Z prohlášení Evropské komise vyplývá, že Kyjev peníze nedostane přímo, budou směřovány přes Evropský mírový fond a Ukrajinský fond na podporu vojenského potenciálu a také na podporu obnovy země.

„Evropská unie stojí na straně Ukrajiny,“ napsala von der Leyenová na svém profilu na síti X. Není podle ní lepšího symbolu a využití peněz, než aby se Ukrajina a celá Evropa staly bezpečnějším místem pro život.

Připomeňme, že západní země v reakci na invazi v únoru 2022 zablokovaly ruská suverénní aktiva v hodnotě přibližně 300 miliard dolarů, tedy přes sedm bilionů korun.

Minulý měsíc se země G7 a EU dohodly, že úroky získané ze zmrazených aktiv použijí na podporu půjčky ve výši 50 miliard dolarů pro Ukrajinu, a pomohou tak její obraně před invazí Moskvy.

Podle ukrajinského ministra obrany bude celková výše úroků činit až tři miliardy eur ročně. Peníze plánuje bránící se země utratit především za munici, vybavení protivzdušné obrany a podporu výrobců z Ukrajiny.

„Děkuji Ursule von der Leyenové a EU za vytrvalou podporu a tento významný příspěvek na obranu a obnovu Ukrajiny. Společně měníme nepřízeň osudu v sílu a budujeme bezpečnější a odolnější Evropu,“ napsal ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Ruské ministerstvo zahraničí již dříve podle agentury Ria Novosti označilo zmrazení ruských aktiv v Evropě za krádež. Vytklo, že Evropská unie se zaměřuje nejen na finanční prostředky soukromých osob, ale také na státní aktiva Ruska.

O krádeži hovoří v souvislosti s plány na využití příjmů ze zahraničních aktiv Ruské federace k nákupu zbraní pro Kyjev i tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Ten zároveň varoval, že Moskva se tak či onak odvděčí.

Doporučované