Hlavní obsah

Evropská letiště znovu zavedla limit 100 mililitrů tekutin

Foto: pixabay.com

Limit na tekutiny často zdržuje při kontrolách. Ilustrační fotografie.

Důvodem opětovného snížení limitu je nízký výkon rentgenů, které nedokážou spolehlivě odhalit tekuté výbušniny. Změna se týká i letišť, která zavedla výkonnější rentgeny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Od 1. září se na evropská letiště vrátilo pravidlo o limitu 100 mililitrů na přepravované tekutiny poté, co zavádění nových rentgenů umožnilo limit zvýšit na 330 mililitrů. Evropská komise zdůraznila, že rozhodnutí není reakcí na novou hrozbu, píše web Zdopravy.

Komise obnovení pravidla odůvodnila výkonem rentgenů, které podle ní nedosahují požadovaných standardů. Tradiční rentgeny nedokážou spolehlivě odhalit tekuté výbušniny. Cílem opatření je zvýšit bezpečnost na palubách letadel.

Pravidlo o 100 mililitrech tekutin vstoupilo v platnost v roce 2006, později bylo množství navýšeno na ještě nedávno platných 330 mililitrů. Na zavedení nových rentgenů s počítačovou tomografií se chystalo i pražské letiště, ke změně limitu však nyní nepomůže.

Nízký limit zpomaluje průchody kontrolou a zvyšuje cestujícím náklady na pitný režim, ceny vody za kontrolou bývají mnohdy několikanásobně vyšší. Někteří lidé problém řeší tím, že přes kontrolu pronesou prázdnou lahev, kterou následně doplní z kohoutku.

Doporučované