Hlavní obsah

Evropou a Severní Amerikou se podle OSN šíří nebezpečný nitazen

Foto: Shutterstock.com

Před drogou varovaly zdravotnické agentury po celém světě. (ilustrační snímek)

V Evropě a Severní Americe se šíří užívání nitazenu. Jde o skupinu drog, které mohou být silnější než fentanyl, varovala protidrogová agentura OSN. Souvisí také s nárůstem počtu smrtelných předávkování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Výskyt nitazenu byl zjištěn ve Spojeném království, USA, Slovinsku, Estonsku, Lotyšsku, Belgii a Kanadě, napsal Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) ve své nejnovější Světové zprávě o drogách. Tyto mimořádně nebezpečné návykové látky, kterých existuje několik druhů, jsou výrazně silnější než heroin. Před jejich užívání už varovalo několik zdravotnických agentur po celém světě.

Šetření BBC na začátku tohoto roku zjistilo, že nitazeny jsou do Spojeného království pašovány uvnitř krmiva pro psy a mezi zásobami pro veřejné stravování. K prodeji jsou nabízeny na sociálních sítích. Spojené království proto zařadilo nitazeny mezi drogy třídy A a každému, kdo bude přistižen při jejich výrobě nebo dodávání, hrozí doživotní vězení. Podle odborníků však vláda přijímá opatření k odstranění této drogy z ulic příliš pomalu.

Mezi další syntetické opioidy, jako je nitazen, patří i fentanyl, který je 50krát silnější než heroin. Jeho vysoce medializovaná epidemie v USA přispěla v roce 2022 podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí ke 100 000 úmrtí. Zpráva UNODC uvádí, že „nelegálně vyráběné fentanyly“ stále stojí za „bezprecedentním počtem úmrtí na předávkování“. Dodává ale, že se situace může pomalu lepšit.

Podle zprávy se celosvětové užívání drog za posledních deset let zvýšilo o 20 %. Nejrozšířenější zůstává konopí s 228 miliony uživatelů na celém světě. Za ním následují právě opioidy, amfetaminy, kokain a nakonec extáze.

Doporučované