Hlavní obsah

Evropa reaguje. Francie vyzývá Izrael k neútočení, Německo evakuuje občany z Libanonu

Foto: Shutterstock.com

Bejrút. Ilustrační snímek.

Evropa reaguje na možnou izraelskou pozemní operaci na jihu Libanonu. Francouzský ministr zahraničí Barrot v Bejrútu opět upozornil na návrh na příměří, řada evropských zemí vyzvala své občany, aby Libanon opustili.

Článek

Francouzský ministr zahraničí Jean-Noël Barrot v pondělí z Bejrútu vyzval Izrael, aby nepodnikl pozemní ofenzivu proti Libanonu. Podle Barrota je stále na stole návrh na jednadvacetidenní příměří, který vypracovaly Francie a Spojené státy.

„Vyzývám Izrael, aby se zdržel jakékoliv pozemní ofenzivy a zastavil boje,“ uvedl. Zároveň vybídl libanonské hnutí Hizballáh, aby se zdrželo akcí, jež by mohly vést k růstu napětí v regionu. Podle Barrota za současnou situaci může ve velké míře právě Hizballáh a jeho ostřelování severu Izraele, které hnutí začalo v reakci na konflikt mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás loni v říjnu.

„Je stále na stole. Je tu stále naděje, ale zbývá málo času,“ uvedl ohledně návrhu na příměří Barrot, podle kterého libanonští politici, se kterými jednal, návrh na zastavení bojů podporují.

Řešení současné situace vidí Barrot v naplnění rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1701, která přispěla k ukončení předchozí války mezi Izraelem a Hizballáhem v roce 2006, k masivnímu rozmístění libanonské armády na jihu země a ke stažení „nestátních aktérů od hranice“ mezi Izraelem a Libanonem. Francie chce zvýšit pomoc libanonské armádě.

Foto: Seznam Zprávy

Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci číslo 1701 po pětitýdenní válce mezi Izraelem a Hizballáhem v roce 2006.

Barrot vyzval libanonské politiky, aby ukončili vleklou politickou krizi okamžitým zvolením nového prezidenta. „Je nezodpovědné nechat zemi bez hlavy státu,“ uvedl francouzský ministr.

Německo uvakuovalo občany i diplomaty

Na blízkovýchodní situaci zareagovalo i Německo, a to evakuací časti svých občanů i diplomatů z Libanonu, píše Reuters. V zemi podle statistik Berlína zůstává kolem 1800 Němců. Ambasáda jim ale bude pomáhat, aby se komerčními lety i jinak dostali ze země.

Mezi dosud evakuovanými jsou Němci se zdravotními obtížemi, zaměstnanci velvyslanectví, kteří nejsou pro jeho chod nezbytní, a rodinní příslušníci diplomatů.

Reuters také uvádí, že německé ministerstvo zahraničí o víkendu znovu zvýšilo krizový stupeň pro svá zastupitelství v Bejrútu a také Ramalláhu a Tel Avivu, ačkoli nadále zůstávají v provozu. Česko zatím ke snížení počtu zaměstnanců na velvyslanectví v Bejrútu nepřistoupilo. Na ambasádě má pět pracovníků.

K tomu, aby blízkovýchodní zemi opustili, vyzvala své občany řada států. České ministerstvo zahraničí v sobotu odpoledne ČTK sdělilo, že v cestovatelském systému Drozd registruje 98 Čechů v Libanonu. Už loni v říjnu vyzvalo české občany k opuštění země s ohledem na bezpečnostní situaci, a to v návaznosti na eskalaci napětí po teroristických útocích Hamásu na Izrael a na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy.

Doporučované