Hlavní obsah

Europoslanci souhlasí, aby Ukrajina mohla zasahovat vojenské cíle v Rusku

Foto: Evropský parlament/Frédéric Marvaux

Europoslanci schválili rezoluci 425 hlasy. Ilustrační snímek.

Europoslanci podpořili požadavek, který povolí Ukrajině vyslat střely dlouhého doletu na vojenské cíle v Rusku. Nejdůležitějším dodavatelem dalekonosných střel jsou pro Ukrajinu USA.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Západ by měl povolit Ukrajině vyslat střely dlouhého doletu na vojenské cíle na ruském území, aby umožnil efektivnější obranu proti ruské agresi. Shodli se na tom poslanci Evropského parlamentu (EP) v usnesení přijatém výraznou většinou hlasů. Evropští zákonodárci rovněž chtějí, aby se země Evropské unie i spojenci zavázali k pravidelné dlouhodobé vojenské podpoře Kyjeva. Moskva slovy předsedy dolní komory parlamentu Vjačeslava Volodina varovala před jadernou válkou.

Evropští poslanci usnesením podpořili požadavek ukrajinského vedení, které v posledních měsících naléhá na západní partnery v čele se Spojenými státy, aby zrušili omezení spojené s přeshraničními útoky. Rezoluce konstatuje, že dokud nebude moci Ukrajina zasahovat místa, ze kterých Rusko útočí, nemůže dostatečně bránit životy svých obyvatel ani kritickou infrastrukturu.

Zdaleka nejdůležitějším dodavatelem dalekonosných střel jsou pro Ukrajinu Spojené státy. Americký prezident Joe Biden minulý týden prohlásil, že Washington zvažuje zrušení současného omezení. Podobný krok podporuje také část evropských zemí, především Británie, ale například Německo či Francie váhají.

Šéf ruské Státní dumy, což je dolní parlamentní komora, dnes v reakci na krok EP varoval, že ukrajinské útoky západními zbraněmi na Rusko by vedly ke „globální válce za použití jaderných zbraní“. Šéf Dumy Volodin je blízkým spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Europoslanci schválili rezoluci 425 hlasy, 131 jich bylo proti a 63 se zdrželo hlasování. Usnesení volá také po využití zisků ze zmrazených ruských aktiv ve prospěch Ukrajiny. Členské státy pak vyzývá, aby nepolevovaly ve financování vojenské a hospodářské pomoci zemi, která na východě svého území už více než dva a půl roku čelí ruské ofenzivě.

Související témata:
Vojenské cíle v Rusku

Doporučované