Hlavní obsah

Europoslanci schválili další omezení plastových obalů

Foto: pixabay.com

Používání igelitových sáčků by se podle europoslanců mělo výrazně omezit. Ilustrační fotografie.

Dnes schválená směrnice Evropské unie vyžaduje, aby se do plastových sáčků balily pouze potraviny, u kterých je to nezbytně nutné. Jedná se například o syrové maso, ryby či mléčné výrobky.

Článek

Europoslanci chtějí novou směrnicí zamezit plýtvání igelitovými obaly. Do plastových sáčků by se podle nich měly napříště balit pouze potraviny, pro které je to nezbytně nutné. Směrnice také významně omezí takzvané věčné chemikálie (PFAS), jež mohou být pro člověka nebezpečné. Definitivně schválena by měla být do června 2024.

„Nová směrnice, kterou jsme dnes schválili, požaduje, aby byly plastové obaly využívány jen tam, kde to je skutečně nutné. Tedy třeba u syrového masa, ryb nebo mléčných výrobků,“ uvedl v tiskové zprávě europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti). „Jen mezi lety 2009 a 2020 vzrostlo celkové množství odpadu vyprodukovaného z obalů o 20 procent,“ dodal.

Poslanci požadují zákaz prodeje tenkých plastových tašek s tloušťkou pod 15 mikronů, které nejsou nezbytné jako obaly pro potraviny buď z hygienických důvodů, nebo aby se zabránilo plýtvání potravinami. Navrhují také výrazně omezit malé jednorázové obaly, které se používají například pro kosmetiku v hotelích či jednotlivé porce mléka nebo cukru v restauracích. Spotřebitelé by také měli mít možnost přinést si na jídlo vlastní nádobu. Zákaz by se vztahoval třeba i na fólie pro balení zavazadel na letištích.

Směrnice se také zaměřuje na takzvané PFAS, nazývané také věčné chemikálie, které se používají v různých odvětvích průmyslu i v domácnostech. Podle dnes schváleného textu už nebude možné využívat obaly s těmito přidanými látkami v přímém kontaktu s potravinami.

Doporučované