Hlavní obsah

Etna opět chrlí lávu a kouř. Záchranáři varují turisty před vysokými teplotami

Foto: Profimedia.cz

Erupce Etny v červenci 2024.

Silné známky aktivity sicilská sopka vykazuje už od začátku července. Během erupce se obvykle na několik hodin uzavře místní letiště v Catanii. Tři tisíce metrů vysoká Etna je i oblíbeným cílem turistů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Etna je znovu aktivní. Od 10. července byly zaznamenány nové známky aktivity, sopečné otřesy a náhlé emise popela ze severovýchodního kráteru. Oblast na jih od sopky naposledy zahalil oblak sopečného popela v neděli, informovala agentura Reuters.

Při výstupu na jižní stranu sopky Etna na Sicílii zemřel o víkendu podle horské záchranné služby americký turista. Záchranná služba informovala, že se 55letému Američanovi během výstupu na sopku udělalo špatně, pravděpodobně v důsledku úpalu. Záchranáři dorazili na odlehlé místo letecky, ale nepodařilo se jim turistu oživit. Oficiální instance nyní varují ostatní turisty, aby si dávali na současné vysoké teploty na Sicílii pozor.

„Turisté, kteří se účastní těchto výletů, by neměli podceňovat rizika spojená s vysokými teplotami, silnou vlhkostí a náhlým skokem v nadmořské výšce,“ uvedl Alfio Ferrara, mluvčí alpské záchranné služby. „Turisté se často účastní těchto výletů, při nichž dosahují nadmořské výšky 2000 až 2300 metrů, poté, co strávili den na pláži.“

Etna je nejaktivnější evropskou sopkou, doutná prakticky neustále. Má několik hlavních a na 300 menších kráterů, z nichž také vyvěrá horká pára a plyny. Sopka vysoká přes 3000 metrů je i oblíbeným cílem turistů.

Navzdory více než 200 kráterům se však láva z Etny od 19. století nedostala do žádného z okolních měst. Popílek občas způsobuje určité potíže a během erupce se obvykle na několik hodin uzavře místní letiště v Catanii. Po mnoha turistických stezkách se lze bezpečně pohybovat i během erupce, pokud vás doprovází kvalifikovaný místní horský vůdce.

Doporučované