Hlavní obsah

Epidemii HIV ve východní Evropě a Střední Asii zhoršuje ruská propaganda, tvrdí odborníci

Foto: Shutterstock.com

Úsilí o zlepšení léčby a prevenci infekce HIV brání propaganda spojená s Ruskem. Ilustrační fotografie

Počet nově diagnostikovaných případů HIV i úmrtí na AIDS ve východní Evropě a Střední Asii roste. Ruský vliv epidemii HIV zhoršuje, tvrdí odborníci. Propaganda odrazuje lidi od účinné substituční léčby.

Článek

Rostoucí vliv Ruska ve východní Evropě je příčinou zhoršující se epidemie HIV, varují odborníci. Ve východní Evropě a Střední Asii vzrostl počet nově diagnostikovaných případů HIV od roku 2010 o 20 procent a počet úmrtí v souvislosti s AIDS o 34 procent, informuje The Guardian. Jedná se o celosvětově nejrychlejší nárůst nemoci. Většina nových případů v regionu se týká injekčních uživatelů drog a lidí v LGBTQ+ komunitě.

Substituční léčba opioidy, zejména léky metadon a buprenorfin, snižuje u těchto osob riziko nakažení virem HIV. Úsilí zlepšit léčbu a předcházet infekcím však v řadě zemí v regionu naráží na propagandu spojenou s Ruskem, která je mimo jiné cíleně zaměřena proti substituční léčbě.

Zákony o zahraničních agentech po vzoru Ruska, které vyžadují registraci charitativních organizací a organizací přijímajících finanční prostředky ze zahraničí, kladou náročné požadavky na poskytování informací. To donutilo některé charitativní organizace, aby se stáhly, zaznělo na 25. mezinárodní konferenci o AIDS.

„Ruský vliv v sousedících zemích je jasný a rostoucí. Rusko financuje propagandu a uskutečňuje rychlou rusifikaci okupovaných území,“ uvedl Michel Kazačkin, odborný poradce WHO pro Evropu. Dodal, že zákony a politika v mnoha zemích regionu představují významné překážky pro lidi v přístupu ke zdravotní péči. Sexuální práce, držení a užívání drog a vztahy mezi osobami stejného pohlaví jsou navíc často kriminalizovány.

Jako příklad škodlivé ruské propagandy uvedl program léčby opioidy v Kazachstánu, který je téměř ukončen. Kazačkin byl členem delegace, která se setkala s kazašským prezidentem, aby podporu tohoto projektu obhájila. „Prezident řekl, že od jedněch slyší, že je to účinné, bezpečné, propojené se západním světem, a od druhých slyší – aniž by skutečně upřesnil, kdo to je –, že je to neúčinné a vede to k udržování lidí na drogách, je to proti tradičním a národním hodnotám a je třeba proti tomu bojovat,“ vysvětlil.

V Rusku pracuje značné množství migrantů ze středoasijských zemí. „Ti, kteří jsou HIV pozitivní nebo užívají drogy, se bojí si vzít s sebou léčbu kvůli riziku deportace,“ uvedla Natalia Nikitenková, bývalá poslankyně kyrgyzského parlamentu a členka Komise pro protidrogovou politiku ve východní a střední Evropě a Střední Asii.

Doporučované