Hlavní obsah

Elitní jednotka ruských mariňáků si stěžuje na velké ztráty. Kreml je popírá

Bez komentáře: Záběry z bojů u ukrajinské obce Pavlivka. Video: twitter/UAWeapons, twitter/IAPonomarenko

 

Reklama

Ruská armáda měla utrpět obrovské ztráty v bojích u ukrajinské obce Pavlivka. Elitní pěchota Tichomořské flotily zde během 4 dnů přišla o stovky mužů, tvrdí ruští prováleční blogeři. Ruské ministerstvo obrany informace popřelo.

Článek

Elitní 155. brigáda námořní pěchoty Tichomořské flotily měla v posledních dnech utrpět obrovské ztráty v bojích u ukrajinské obce Pavlivka, tvrdí zprávy prokremelských ruských válečných blogerů zveřejněných na síti Telegram. U Pavlivky, na kterou ruské jednotky zahájily útok v noci z 28. na 29. října, mělo během pouhých čtyř dnů zemřít, být zraněných nebo zkrátka zmizet na 300 příslušníků brigády.

Členové pluku se měli podle blogerů kvůli vysokým ztrátám obrátit na šéfa ruského Přímořského kraje Olega Kožemjaka. O dopise informovalo několik prokremelských ruských zdrojů, včetně válečného zpravodaje státní televize Alexandra Sladkova.

Příslušníci pluku si stěžovali, že nemají možnost předat informace o lidských ztrátách i zničené technice vojenským velitelům a žádali Kožemjaka, aby se obrátil na ministerstvo obrany.

V dopise měli vojáci dále psát, že si dva ruští generálové vynutili postup na Pavlivku navzdory strategické nevýhodě – jen „kvůli svým hlášením a ocenění“.

Ve výzvě zmiňují také, že přišli o polovinu techniky a že generálové mluví o vojácích jako o potravě pro děla. „V Pavlivce je všechno špatně,“ píše se na prokremelském telegramovém účtu Wargonzo.

Tyto zprávy nelze nezávisle ověřit.

Kožemjako v pondělí uvedl, že se obrátil na vojenskou prokuraturu, aby informace prověřila. Tvrdí ovšem, že údaje o ztrátách jsou značně přehnané a nevyloučil, že jejich šíření je strategickým tahem ukrajinské armády, uvádí na svých internetových stránkách deník Kommersant.

Nejnovější zprávy z bojiště

Na ukrajinské frontě s jednou výjimkou pokračoval boj pouze v místech, kde už delší dobu běží větší operace. Už je začíná komplikovat ukrajinské bahno.

Ruské ministerstvo obrany v pondělí zprávy blogerů popřelo, napsala ruská státní zpravodajská agentura RIA Novosti. Tamní ztráty nepřesáhly 1 procento zabitých a 7 procent zraněných, uvádí se v prohlášení resortu.

Ministerstvo tvrdí, že jednotky v posledních deseti dnech úspěšně postupovaly a budou pokračovat „až do splnění všech bojových úkolů“.

Pokud by se zprávy o ztrátách potvrdily, znamenalo by to pro ruskou armádu velké problémy. Vojenský analytik Rob Lee, který citoval ruského válečného zpravodaje Alexeje Sukonkina, v pátek uvedl, že jen za dva dny padlo 63 příslušníků brigády, což je více, než tento útvar ztratil během celé první čečenské války v polovině 90. let.

Ruské zdroje informovaly v minulých dnech o tom, že útok na obec Pavlivka v Záporožské oblasti musel být pozastaven kvůli nepříznivým podmínkám.

Naopak ukrajinské zdroje tvrdí, že přestávku si vynutily spíše těžké ztráty útočících sil.

Ruské síly zahájily ofenzivu na ukrajinskou posádku v Pavlivce jihozápadně od Doněcku s cílem převzít kontrolu nad klíčovou zásobovací trasou, uvedla podle deníku The Moscow Times ukrajinská armáda i proruští představitelé.

Z dostupných informací vyplývá, že ruské jednotky postoupily zřejmě až do Pavlivky a obsadily část obce.

Podle serveru Meduza se objevily zprávy o problémech s ofenzivou v Pavlivce – mimo jiné o nich psal Alexandr Chodakovskij, vojenský velitel samozvané DNR. Některé nové záběry rovněž spíše nasvědčují, že se ruské armádě nepodařilo v obci udržet, a linie fronty se tedy de facto nezměnila.

Běloruský opoziční portál Naša niva označil útok na Pavlivku za jedinou ruskou významnou ofenzivní operaci v posledním měsíci.

Boje na ukrajinské frontě probíhají v posledních dnech většinou na místech, kde už delší dobu běží větší operace. Nezanedbatelný vliv na probíhající střety bude mít počasí. Očekává se, že přicházející zima zpomalí vojenské tahy obou stran (více jsme psali zde).

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované