Hlavní obsah

Ekvádor postihl výpadek elektřiny. Bez proudu bylo 18 milionů lidí

Foto: Shutterstock.com/Yevhen Prozhyrko

Ilustrační snímek.

Celostátní výpadek proudu v zemi způsobil chaos v odpolední dopravní špičce. Několik hodin poté, co došlo k výpadku, ministr Roberto Luque oznámil, že se v zemi obnovilo 95 % dodávek elektřiny.

Článek

Ekvádor ve středu postihl celostátní výpadek proudu, který podle jednoho z vysokých vládních představitelů zanechal ve tmě na několik hodin přibližně 18 milionů lidí. Informoval o tom web BBC.

Ministr veřejných prací Roberto Luque krátce po obnovení dodávky elektřiny označil jako příčinu výpadku nedostatek investic do elektrických systémů. Na svém účtu na síti X napsal, že se jedná o „další důkaz energetické krize, se kterou se zde potýkáme“.

„Celé roky přestáváme do těchto systémů investovat a dnes pociťujeme důsledky,“ dodal.

Nebyly to letos první problémy s elektřinou, kterým Ekvádorci čelí. V dubnu sucho omezilo provoz hydroelektráren a přinutilo vládu vyhlásit sérii plánovaných odstávek elektřiny. Kvůli nim se velká města ocitla na několik hodin bez proudu.

Starosta Quita Pabel Muñoz označil středeční incident za „závažný“ a vysvětlil, že to vyřadilo z provozu i metro, které má svůj vlastní oddělený elektrický systém. Quitské metro uvedlo, že služby byly přerušeny „v důsledku celkové poruchy národního systému elektrické energie“.

Výpadek obyvatele rozčílil. Kadeřnice z Guayaquilu Diana Rosalesová – která v době výpadku zrovna někoho stříhala – řekla deníku Expresso: „Není fér, že platíme velké účty a dostáváme za to hrozné služby.“

Místní média informovala, že v některých oblastech byl přerušen i přístup k pitné vodě, přičemž někteří obyvatelé vyjadřovali své rozčarování nad tím, že na přerušení dodávky vody nebyli upozorněni. Ve vzdělávacích institucích po celé zemi byla část výuky přenesena na internet, uvedlo ministerstvo školství.

Doporučované