Hlavní obsah

Egypt odmítl částečný návrh na poválečné uspořádání Pásma Gazy

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Šéf izraelské tajné služby Mosad David Barnea podle serveru ToI prosazuje širší návrh na příměří. Ilustrační foto.

Izrael navrhl rozdělit severní část Pásma Gazy na pět bezpečnostních zón, které by spadaly pod správu izraelské armády. Egypt částečný návrh odmítl.

Článek

Egypt odmítl částečný návrh na poválečné uspořádání Pásma Gazy, o němž v neděli hovořili zástupci izraelských tajných služeb s ředitelem egyptské rozvědky v Káhiře.

Tento návrh zahrnoval mimo jiné vytvoření nárazníkové zóny na severu Pásma Gazy a vytlačení statisíců Palestinců na jih blíže k egyptské hranici, informoval deník The National s odvoláním na své zdroje. Nedělní káhirskou schůzku šéfů tajných služeb potvrdil i izraelský činitel serveru The Times of Israel (ToI).

„Jednání byla dlouhá a napjatá,“ řekl zdroj deníku The National k nedělním rozhovorům, jichž se účastnil šéf izraelské vnitřní bezpečnostní služby Šin Bet Ronen Bar a nový ředitel egyptské rozvědky Hasan Mahmúd Rašád, který minulý týden v této funkci nahradil Abbáse Kámila. Ten rezignoval proto, že se stal zvláštním poradcem prezidenta Abdala Fattáha Sísího.

Podle deníku The National, který vychází ve Spojených arabských emirátech, navrhla izraelská strana, že severní část Pásma Gazy by byla rozdělena na pět „bezpečnostních zón“. Celá by ale byla pod správou izraelské armády, která by spolupracovala s místními milicemi rekrutovanými z klanů nepřátelských vůči Hamásu. Tyto palestinské milice by zajišťovaly rozdělování humanitární pomoci. V oblasti by se ale zatím neprováděla žádná obnova infrastruktury a vrátit by se do ní mohli jen muži starší 60 let a ženy. Takový návrh egyptská strana odmítla.

Na nedělní schůzce se hovořilo také o takzvaném Filadelfském koridoru, což je oblast u hranic mezi Egyptem a Pásmem Gazy, kterou od května ovládá izraelská armáda. Káhira trvá na tom, aby se izraelští vojáci od hranice stáhli, protože tím porušují izraelsko-egyptskou mírovou smlouvu z roku 1979 a následné dohody.

Foto: Institute for the Study of War, Financial Times, Seznam Zprávy

Filadelfský koridor.

Kámil s Barem naposledy v Káhiře jednali 14. října, schůzka nevedla k průlomu. Konala se ale ještě předtím, než minulou středu izraelská armáda na jihu Pásma Gazy zabila šéfa teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvára.

Jeho smrt by podle některých mohla otevřít cestu k příměří. Server ToI v neděli citoval izraelského činitele, podle něhož plánuje Izrael v nepřímých jednáních s Hamásem nabídnout k výměně za rukojmí i Sinvárovo tělo, které je nyní na tajném místě v Izraeli.

Kancelář izraelského premiéra nicméně odmítla potvrdit serveru ToI snahy o jednání s Hamásem a zopakovala postoj předsedy vlády Benjamina Netanjahua, že válka neskončí, dokud nebudou splněny všechny cíle vlády. Jedním z nich je zničení Hamásu, což mnozí považují za nereálné. Zdroj z Netanjahuova úřadu serveru ToI řekl, že izraelská armáda bude dál zabíjet členy Hamásu a doufat v možnost separátní dohody s různými frakcemi tohoto hnutí.

Podle serveru ToI se v neděli v Káhiře hovořilo i o návrhu, že by Izrael nabídl Hamásu dvoutýdenní příměří výměnou za propuštění pěti rukojmích. V Pásmu Gazy palestinští ozbrojenci drží ještě asi stovku lidí, které unesli loni 7. října z izraelského pohraničí. Nejméně tři desítky z nich jsou už ale zřejmě mrtvé.

Šéf izraelské tajné služby Mosad David Barnea podle serveru ToI prosazuje širší návrh na příměří, který by zahrnoval klid zbraní v Pásmu Gazy a zároveň ukončení izraelské intenzivní kampaně vůči libanonskému Hizballáhu výměnou za propuštění všech rukojmích držených v Gaze.

Doporučované