Hlavní obsah

Džihádistka Šamíma Begumová prohrála soudní spor o britské občanství

Foto: Profimedia.cz

Šamíma Begumová přišla o britské občanství.

Šamíma Begumová, která v patnácti letech utekla z Velké Británie a v Sýrii se přidala k Islámskému státu, prohrála poslední soudní spor o britské občanství. Do Anglie se z uprchlického tábora v Sýrii nevrátí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šamíma Begumová nebude moci u Nejvyššího soudu napadnout rozhodnutí o odebrání britského občanství, rozhodli soudci, informuje BBC. Čtyřiadvacetiletá žena doufala, že se jí podaří zvrátit rozhodnutí britské vlády, na základě kterého o občanství přišla. Jako teenagerka odjela do Sýrie, aby se připojila ke skupině Islámského státu.

Jednalo se o poslední možnost Begumové se odvolat proti odebrání občanství v rámci právního systému Spojeného království. Její právníci však BBC sdělili, že se obrátí na Evropský soud pro lidská práva.

Begumová v roce 2015 opustila Bethnal Green ve východním Londýně se dvěma spolužačkami a byla nalezena v syrském uprchlickém táboře. Provdala se tam za vojáka Islámského státu a měla s ním tři děti, z nichž žádné nepřežilo.

V roce 2019 jí tehdejší ministr vnitra Sajid Javid odebral britské občanství z důvodů zajištění národní bezpečnosti, a nemohla se proto do Spojeného království vrátit. Nyní se nachází v táboře na severu Sýrie pod kontrolou ozbrojených stráží.

Doporučované