Hlavní obsah

Dvě lodě poblíž Jemenu poškodily raketové útoky, hlásí britské úřady

Foto: Aastels, Shutterstock.com

Na nákladní lodě v oblasti Rudého moře a Adenského zálivu útočí od listopadu Húthíové.

Obě plavidla byla zasažena v okolí Adenu. Na jedné lodi vypukl požár, který se podařilo dostat pod kontrolu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Raketové útoky poblíž břehů Jemenu poškodily v noci na dnešek dvě lodě. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na britské námořní úřady.

Britská agentura pro námořní bezpečnost Ambrey uvedla, že obchodní loď plující pod vlajkou Antiguy a Barbudy zasáhla raketa asi 154 kilometrů jihovýchodně od Adenu. Požár, který střela způsobila, se podařilo dostat pod kontrolu. Zásah lodi potvrdila také britská vojenská služba UKMTO, která zároveň informovala o podobném incidentu asi 130 kilometrů jihozápadně od Adenu.

„Kapitán hlásí, že plavidlo na zádi zasáhla neznámá střela, což mělo za následek požár. Probíhá odstraňování škod,“ uvedla UKMTO o druhém případu s tím, že nejsou hlášeni žádní zranění a že loď pluje do přístavu. Typ plavidla plujícího jihozápadně od Adenu ani to, pod jakou vlajkou pluje, UKMTO nespecifikovala.

Na nákladní lodě v oblasti Rudého moře i Adenského zálivu útočí od listopadu jemenští povstalečtí Húthíové, kteří tak podle svých slov činí v solidaritě s Palestinci ve válce proti Izraeli v Pásmu Gazy. Šíitští rebelové podporovaní Íránem tvrdí, že útočí jen na izraelská plavidla či na lodě spojenců, jako jsou Spojené státy, terčem jejich raket a dronů se však opakovaně staly i lodě, které nemají s Izraelem žádnou spojitost.

Útoky významně narušily světovou lodní přepravu a přinutily řadu společností, aby svá plavidla posílaly raději delší a dražší trasou kolem Jižní Afriky. Spojené státy spolu s Británií na útoky reagovaly vzdušnými údery na pozice povstalců v Jemenu, dosud se jim je však nepodařilo zcela zastavit. V oblasti také působí mezinárodní námořní koalice zaměřená na ochranu lodní dopravy

Kdo jsou Húthíové

  • Húthíové, nebo také Ansar Alláh (Zastánci Alláha), jsou náboženští obrozenci usazení v severním Jemenu.
  • Húthíové vyznávají šíitský islám, který je příbuzný s tím, jenž se praktikuje v Íránu.
  • Jako jedna z válčících stran v dlouholetém konfliktu ovládli hlavní město Saná'a a většinu severu země, kde žije asi 70 procent obyvatel Jemenu. Na územích, která ovládají, zlikvidovali opozici, lidskoprávní organizace je viní z věznění aktivistů a novinářů. OSN pak z válečných zločinů a využívání dětských vojáků.
  • V roce 2000, během druhé palestinské intifády, pronesl vůdce skupiny heslo, které dosud Húthíové skandují na svých demonstracích: „Bůh je velký, smrt Americe, smrt Izraeli, proklínejte Židy, vítězství islámu.“
Foto: BBC/Sana`a Center for Strategic Studies/Congress Research Service, Seznam Zprávy

Rozdělený Jemen.

Doporučované