Hlavní obsah

Dvě injekce ročně zajistí stoprocentní ochranu před HIV, naznačuje studie

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

„Zdá se, že jde o nový průlom v prevenci HIV,“ zní od spoluautorky studie. Ilustrační foto.

Zejména v chudších afrických regionech, které s virem HIV bojují nejznatelněji, by látka mohla znamenat průlom v prevenci nákazy.

Článek

Na celém světě se HIV každoročně nakazí přibližně 1,3 milionu lidí, přičemž 44 procent z nich tvoří ženy a dívky. V subsaharské Africe je to pak dokonce 62 procent.

Výsledky nové studie, do níž se zapojilo přes 5000 mladých žen a dívek, naznačují, že injekce léku lenacapavir aplikovaná dvakrát ročně by mohla infekci HIV předcházet.

Studii ve středu zveřejnil časopis The New England Journal of Medicine a vyplývá z ní, že žádná z dívek, které preventivní injekce dostaly, se virem, jenž způsobuje nemoc AIDS, nenakazila.

„Zdá se, že jde o nový průlom v prevenci HIV. Pokud by se tyto injekce podařilo široce rozšířit za nízkou cenu, výrazně by to snížilo riziko nových infekcí HIV na celém světě,“ uvedla pro The Washington Post Sarah Palmerová, spoluředitelka Centra pro výzkum virů ve Westmead Institute for Medical Research v Sydney.

„Je obzvláště povzbudivé, že se tento výzkum zaměřil na mladé ženy v Africe, které jsou tak vysoce ohroženy infekcí HIV,“ dodala.

Dívky pocházely ze dvou afrických zemí, Jihoafrické republiky a Ugandy. Míra prevalence, tedy podíl nakažených ve sledované populaci, je v těchto zemích čtvrtá, resp. jedenáctá nejhorší na světě. Hůře než Jihoafrická republika jsou na tom podle statistik už jen Svazijsko, Lesotho a Botswana, které s ní sousedí.

Kde jsou na tom s mírou HIV v populaci nejhůře?

PořadíZeměMíra prevalence u dospělých (v %)
1.Svazijsko26,80
2.Lesotho21,10
3.Botswana19,90
4.Jihoafrická republika19,10
5.Zimbabwe11,90
6.Namibie11,60
7.Mosambik11,50
8.Zambie11,10
9.Malawi8,10
10.Rovníková Guinea7,30
11.Uganda5,40

Tučně jsou zvýrazněny země, v nichž probíhala studie.

Studii financovala biotechnologická firma Gilead Sciences, výrobce lenacapaviru, který se prodává pod obchodním názvem Sunlenca a ve Spojených státech je schválen jako lék na HIV.

Cílem studie bylo prokázat jeho bezpečnost a účinnost při prevenci infekce u dospívajících dívek a mladých žen. V současné době probíhá samostatná studie pro muže.

Lékaři bez hranic a další skupiny vyzývají k narušení monopolu Gileadu na lenacapavir. Firma si za lék v USA ročně účtuje 42 250 dolarů (necelý milion korun) za pacienta. Možnost vyrábět generické léky by podle organizace snížila cenu na 100, časem dokonce na 40 dolarů ročně.

Související témata:

Doporučované