Hlavní obsah

Duda: Studená válka je zpět a NATO musí reagovat

Foto: Grzegorz Jakubowski/KPRP

Polský prezident Andrzej Duda (vpravo) s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Polský prezident Andrzej Duda navrhuje, aby se závazné výdaje na obranu v rámci NATO zvýšily na 3 % HDP, jak tomu bylo v minulosti. Míní také, že nezáleží, kdo v USA vyhraje prezidentské volby – důležité je, aby podporoval Evropu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Polský prezident Andrzej Duda přijel na každoroční summit NATO ve Washingtonu s jednoduchým poselstvím: Nezáleží na tom, kdo sedí v Bílém domě, důležité je, aby budoucí prezident Spojených států podporoval zabezpečení Evropy před Ruskem.

„Musíme být upřímní a říct si, že situace studené války se vrátila a není to kvůli akcím Spojených států, ale kvůli oživení ruských imperiálních ambicí,“ řekl Duda v rozhovoru pro Politico.

Letošní summit probíhá, zatímco na Ukrajině stále zuří válka a USA se připravují na vyvrcholení prezidentských voleb, které mohou teoreticky skončit i zvolením bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Ten dlouhodobě vystupuje proti zasílání vojenské pomoci Ukrajině a upřednostňuje užší vztahy s Vladimirem Putinem, připomíná zpravodajský server.

To Dudu staví do složité pozice. Ruská agrese totiž vyhnala do Polska statisíce ukrajinských uprchlíků a zároveň ukázala, že Putin je hrozbou i pro zbytek Evropy. Duda už prohlásil, že bude „akceptovat a vítat“ jakoukoliv volbu amerického lidu, zároveň je ale jasné, že bude od příštího amerického prezidenta očekávat podporu v bezpečnostních výzvách.

Polský prezident obecně zastává názor, že pokud jde o stupňující agresi ze strany Ruska, „Amerika musí vést a Evropa se nesmí vzdát“. Dudova vláda stála v čele snah o zbrojení v Evropě a vydávala na obranu téměř čtyři procenta HDP, což je dvojnásobek dvouprocentního cíle NATO. Duda zároveň prosazuje, aby se úroveň výdajů na obranu zvýšila na tři procenta.

Polsko rovněž Kyjevu poskytuje vojenské vybavení – od stíhaček a tanků až po systémy protivzdušné obrany. Varšava tak v posledních letech v rámci Severoatlantické aliance posílila. „Vidíme, že v Evropě existuje obrovský bezpečnostní deficit,“ upozornil a dodal, že je velmi důležité, aby NATO během každoročního aliančního summitu „vyslalo zprávu o jednotě Aliance“.

„Je také nutné dát najevo, že NATO je silné a že vidí hrozbu vycházející z Ruska,“ popsal Duda s tím, že Rusko posiluje a buduje svou přítomnost v Kaliningradu – v ruské exklávě mezi Polskem a Litvou. „Rusko také otevřeně hovoří o rozmístění jaderných zbraní v Bělorusku. Tyto pohyby jsou hrozbou, a reakce NATO proto musí být adekvátní,“ naléhal prezident.

Doporučované