Hlavní obsah

Druhý pokus o atentát na Donalda Trumpa: Co víme o muži s útočnou puškou

Foto: Jonah Elkowitz, Shutterstock.com

Donald Trump, ilustrační snímek z února 2024.

aktualizováno •

Ryan Routh, zadržený podezřelý z atentátu na Trumpa na Floridě, byl podle svých sociálních sítí ochotný bojovat a umírat za Ukrajinu. Na jeho profilu jsou také propalestinské, protaiwanské a protičínské vzkazy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý americký prezident Donald Trump byl v neděli odvezen do bezpečí poté, co se na jeho golfovém hřišti ve West Palm Beach odehrál incident, který FBI označila za „zjevný pokus o atentát“.

V kampani před listopadovým kláním o Bílý dům, v němž se s Trumpem střetne demokratická viceprezidentka Kamala Harrisová, jde již o druhý takový incident. První pokus se odehrál před více než dvěma měsíci 13. července v Butleru v Pensylvánii. Trump byl tehdy zraněn a jeden jeho příznivec zemřel.

Podrobnosti o nedělním incidentu a o podezřelém se v amerických médiích objevují postupně. Seznam Zprávy přináší přehled toho, co zatím o události a údajném atentátníkovi víme.

Co se přesně stalo?

Incident se odehrál v Trump International Golf Clubu ve West Palm Beach ležícím asi 15 minut cesty od Trumpovy floridské rezidence Mar-a-Lago.

Střelce poprvé spatřili agenti tajné služby, kteří před bývalým prezidentem prohledávali hřiště, když hrál. Podle informací policie agenti obvykle chodí o jednu jamku napřed, aby provedli bezpečnostní kontrolu.

Z jednoho z keřů lemujících hřiště zahlédli trčet ústí pušky, kterou okresní šerif Ric Bradshaw následně popsal jako pušku typu AK-47. V té době byl Trump podle něj od střelce vzdálen asi 400–⁠⁠⁠⁠⁠⁠500 yardů (přibližně 370–⁠⁠⁠⁠⁠⁠460 metrů).

„Agent se okamžitě pustil do boje s osobou držící pušku, která utekla,“ uvedl Bradshaw. Média hned v této souvislosti začala informovat o přestřelce v blízkosti bývalého prezidenta, která však podle prvních informací s jeho osobou nesouvisela.

Aktuálně víme, že agenti vystřelili čtyři až pět nábojů, podezřelý však přesto utekl. Upustil pušku a odjel přistaveným vozem. Spolu se zbraní pak na místě zanechal dva batohy, dalekohled používaný k zaměřování zbraně a kameru GoPro.

Jak byl podezřelý dopaden?

„Svědek viděl muže utíkat z křoví do černého Nissanu,“ uvedl šerif na tiskové konferenci. Dále prý pořídil fotografii tohoto vozu, kterou okamžitě poskytnul orgánům činným v trestním řízení.

Policie tak zahájila snahu o zadržení podezřelého. Ta byla úspěšná až v sousedním okrese Martin. Policisté muže zadrželi při jízdě na sever po dálnici I-95 zhruba 61 km od Trumpova golfového hřiště.

Sám bývalý prezident na své sociální síti Truth za postup vyšetřování poděkoval. „Odvedená práce byla naprosto vynikající. Jsem velmi hrdý na to, že jsem Američan,“ napsal.

Zdroje z orgánů činných v trestním řízení pak americkým médiím sdělily jméno podezřelého, má jím být osmapadesátiletý Ryan Wesley Routh. Ještě v pondělí by měl poprvé předstoupit před soud.

Co víme o podezřelém?

Ryan Routh je živnostník, stavitel cenově dostupného bydlení na Havaji, který se často na sociálních sítích vyjadřoval k politice a aktuálnímu dění, někdy kritizoval právě i bývalého prezidenta.

Britská stanice BBC našla profily na sociálních sítích odpovídající jménu podezřelého. Z nich vyplývá, že Routh vyzýval zahraniční bojovníky, aby šli na Ukrajinu bojovat proti ruským silám.

Na jeho profilu jsou také propalestinské, protchajwanské a protičínské vzkazy, včetně tvrzení o čínské „biologické válce“ a odkazů označujících virus způsobující onemocnění covid-19 za útok.

Routh, který nemá žádné vojenské zkušenosti, v roce 2023 řekl listu The New York Times, že bezprostředně po ruské invazi v roce 2022 odcestoval na Ukrajinu, aby mezi afghánskými vojáky, kteří uprchli před Tálibánem, našel vojenské rekruty.

Podle svých příspěvků na sociálních sítích z roku 2022 byl ochotný za Ukrajinu dobrovolně bojovat a umírat.

Zdá se, že ještě letos v létě se podílel na náborových aktivitách, když v červenci napsal na facebook: „Stále se snažíme přimět Ukrajinu, aby přijala afghánské vojáky, a doufáme, že v příštích měsících dostaneme nějaké odpovědi… mějte prosím trpělivost.“

Podle prvních zpráv měl Routh záznam v trestním rejstříku. Podle zdrojů CBS byl v letech 2002–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2010 obviněn a odsouzen za četné trestné činy v okrese Guilford v Severní Karolíně.

Routhův nejstarší syn Oran ale v prohlášení pro americkou CNN Routha popsal jako milujícího a starostlivého otce. „Nevím, co se na Floridě stalo, a doufám, že se věci jen nafoukly, protože z toho mála, co jsem slyšel, to nevypadá, že by muž, kterého znám, udělal něco šíleného, natož násilného,“ uvedl.

Je Donald Trump v bezpečí?

Bývalý prezident nebyl při incidentu zraněn. Krátce poté, co pokus o atentát potvrdil jeho volební tým, rozeslal republikán e-mailem prohlášení pro svůj fundraisingový seznam –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tedy pro všechny přispěvatele na jeho kampaň. Uvedl v něm: „V mé blízkosti došlo ke střelbě, ale než se fámy začnou vymykat kontrole, chtěl jsem, abyste nejdříve slyšeli toto: Jsem v bezpečí a v pořádku.“

Podle úřadů nebyl zraněn ani nikdo jiný.

Trump své svědectví poskytl moderátorovi Fox News Seanu Hannitymu, který jej následně převyprávěl ve vysílání. „Byli na páté jamce, chystali se jít nahoru na putt,“ citoval Trumpa Hannity.

Bývalý prezident podle něj uslyšel „prásk, prásk, prásk“. Během několika vteřin se prý na bývalého prezidenta vrhla tajná služba a kryla ho. Moderátor dodal, že Trumpa brzy odvezlo do bezpečí vozidlo s balistickou ochranou.

Trump zřejmě plánuje dál pokračovat v kampani. „Nic mě nezpomalí. Nikdy se nevzdám,“ stojí dále v jeho prohlášení. Podle zdrojů stanice NBC by měl republikánský kandidát v nejbližší době navštívit i Springfield v Ohiu. Ten se stal centrem pozornosti amerických voličů, poté co Trump v televizní debatě s Harrisovou prohlásil, že haitští imigranti ve městě požírají psy a další domácí zvířata.

Jak probíhá vyšetřování?

Jeffrey Veltri z miamské pobočky FBI na tiskové konferenci uvedl, že úřad vede vyšetřování společně s dalšími orgány činnými v trestním řízení.

„Nasadili jsme řadu zdrojů, včetně vyšetřovacích týmů, členů krizového týmu, pyrotechniků a členů týmu pro reakci na důkazy,“ řekl Veltri a dodal, že byly mobilizovány „veškeré zdroje FBI“ spolu s Tajnou službou USA, úřadem šerifa Palm Beach a úřadem šerifa okresu Martin.

Vlastní vyšetřování pak povede i stát Florida, oznámil na síti X jeho guvernér, republikán Ron DeSantis. „Lidé si zaslouží znát pravdu o atentátníkovi a o tom, jak se dokázal dostat na vzdálenost 500 metrů od bývalého prezidenta a současného kandidáta GOP,“ napsal.

První soudní stání s Routhem se očekává v pondělí, a to v soudní budově v okrese Palm Beach poblíž Mar-a-Lago.

Jaké jsou politické reakce na další pokus o atentát?

Bílý dům uvedl, že prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová, která je demokratickou kandidátkou na prezidentku a tedy vyzyvatelkou Donalda Trumpa, byli o incidentu informováni a podle svých slov s úlevou zjistili, že je republikánský politik v bezpečí.

„Jsem hluboce znepokojena dnešním možným pokusem o atentát na bývalého prezidenta Trumpa,“ uvedla Harrisová v prohlášení.

Vedoucí představitelé dvoustranné kongresové pracovní skupiny zřízené k vyšetření pokusu o atentát z 13. července v Pensylvánii uvedli, že jsou vděční, že bývalý prezident nebyl zraněn, „ale zůstávají hluboce znepokojeni politickým násilím a odsuzují ho ve všech jeho formách“.

Republikánský kongresman Mike Kelly a demokrat Jason Crow uvedli, že pracovní skupina požádala o schůzku s tajnou službou, aby pochopila, co se stalo a jak reagovaly bezpečnostní složky.

Atentát na Donalda Trumpa

Tajná služba USA, která má na starosti ochranu prezidentů i exprezidentů, čelí kritice kvůli chybám, jichž se dopustila při zabezpečování osudného mítinku Donalda Trumpa. Její činnost proto vyšetřuje FBI a šéfka služby se bude zpovídat v Kongresu.

Politolog Jaroslav Bílek v rozhovoru vysvětlil, jaké bývají motivy atentátů na politiky, jestli jim útoky zvyšují popularitu a jak přeživší obětí atentátů s touto zkušeností dál pracují.

Doporučované