Hlavní obsah

Dron zaútočil na Netanjahuův dům, premiér Izraele v něm nebyl

Foto: Prashantrajsingh, Shutterstock.com

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

aktualizováno •

Ráno zasáhl útočný dron budovu ve městě Caesarea. Varovné sirény se v oblasti aktivovaly, ale armáda potvrdila, že útok neohrozil vojenské zařízení. Napětí v regionu se zvyšuje kvůli častým střetům s libanonským Hizballáhem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dům izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ve městě Caesarea, které leží severně od Tel Avivu, se dnes ráno stal terčem dronového útoku. Podle izraelských médií to uvedl premiérův mluvčí s tím, že premiér ani jeho žena v té době v domě nebyli. Nikdo podle něj nebyl zraněn. Izraelská armáda před tím oznámila, že jeden z dronů zasáhl budovu ve městě Caesarea a nikoho nezranil. Nesdělila ale podrobnosti, ani to, zda byl zasažen premiérův dům.

Libanonská agentura NNA už dříve dnes s odvoláním na katarskou televizi napsala, že dron Netanjahuovu rezidenci zasáhl. To se oficiálně nepotvrdilo. Ani libanonské hnutí Hizballáh se dnes nezmínilo o tom, že by cílilo na Netanjahuův dům.

Kolem poledne místního času se na sociálních sítích objevilo video, na němž Netanjahu v hebrejštině i v angličtině říká, že ho „nic nezastraší“ a že Izrael bude pokračovat ve válce proti Íránem podporovaným hnutím a milicím v regionu a vyhraje ji. Deník Haarec k tomu napsal, že není jasné, kdy byla tato videa natočena.

Caesarea leží mezi Tel Avivem a Haifou. Varovné sirény se dnes rozezněly i na severním předměstí Tel Avivu, kde se nachází vojenská základna Glilot, na níž je centrála izraelské rozvědky Mossad a ústředí vojenské zpravodajské jednotky 8200. Izraelská armáda ale podle ToI vyloučila, že by šlo o dronový útok na tuto základnu. Ta se začátkem měsíce stala už terčem útoku libanonského hnutí Hizballáh.

Izraelská armáda dnes po poledni uvedla, že Hizballáh na izraelské území vypálil od půlnoci 180 střel. Většinu raket i dronů zachytí izraelské protivzdušná obrana.

Izraelská armáda minulý měsíc zintenzivnila boj s libanonským militantním hnutím Hizballáh, s nímž se od loňského října, kdy palestinské teroristické hnutí Hamás začalo válku v Pásmu Gazy, denně ostřeluje přes hranici. Při jednom z leteckých útoků na předměstí Bejrútu, které je baštou Hizballáhu, zabila izraelská armáda i lídra tohoto hnutí Hasana Nasralláha. Tento týden zabila i Jahjá Sinvára, šéfa Hamásu, což je spojenec Hizballáhu. Obě hnutí mají podporu íránského režimu, s nímž se v posledních měsících rovněž konflikt Izraele vyostřil.

Doporučované