Hlavní obsah

Dokument: Brusel nedoporučuje vyslání vojenských instruktorů na Ukrajinu

Foto: X.com/@ZelenskyyUa

Vojenští instruktoři by v případě nouze nemohli být dostatečně rychle evakuováni. Ilustrační fotografie.

O výcvik vojenských jednotek přímo na území Ukrajiny požádal Kyjev Evropskou unii v květnu. Podle diplomatické služby EU by to však pro instruktory znamenalo vysoké riziko.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Diplomatická služba Evropská unie vyzvala členské státy, aby plánovanou vojenskou výcvikovou misi pro Ukrajinu lépe přizpůsobily potřebám Kyjeva. Ve zprávě však zatím nedoporučuje vyslání evropských vojenských instruktorů do válkou zmítané země. Informaci v sobotu přinesl německý týdeník Welt am Sonntag.

V rámci mise EUMAM, která začala v listopadu 2022, bylo především v Polsku a Německu vycvičeno přibližně 60 tisíc ukrajinských vojáků. Doba výcviku byla o dva roky prodloužena, v polovině listopadu však vyprší. Kyjev proto v květnu EU požádal, aby provedla výcvik jednotek přímo na ukrajinské půdě.

Vyslání instruktorů do země by však podle Bruselu znamenalo velké riziko. „Skutečnost, že Rusko může zasáhnout jakoukoli část Ukrajiny balistickými střelami a drony, by vedla k nejvyššímu stupni ohrožení vojenského personálu EU,“ píše se v dokumentu, ze kterého cituje německý list nebo agentura Reuters. Dalším argumentem proti vyslání instruktorů je fakt, že Rusko by přítomnost vojáků z Evropské unie na ukrajinském území mohlo považovat za provokaci.

Zpráva upozorňuje také na to, že jednotky EU nemohou být v případě nouze dostatečně rychle evakuovány. Poukazuje rovněž na nespolehlivost některých bezpečnostních opatření, například ochrany proti vzdušným útokům.

Evropská unie na zveřejnění obsahu dokumentu bezprostředně nereagovala.

Zpráva dále uvádí, že nasazení instruktorů by mohlo být omezeno na střediska nacházející se daleko od centra bojů. Tato výcviková střediska se nacházejí hlavně na severozápadě Ukrajiny. Ani v tomto případě se však vyslání instruktorů do země nedoporučuje.

Doporučované