Hlavní obsah

Dohoda Filipín a Číny. K zastavení střetů na moři má pomoci horká linka

Foto: Shutterstock.com

Situace se nedávno vyostřila u Druhé Thomasovy mělčiny, ponořeného útesu na Spratlyho ostrovech. Ilustrační fotografie.

Komunikační linka mezi prezidentskými úřady Číny a Filipín má pomoci zabránit jakékoliv další konfrontaci v Jihočínském moři. Územní spory trvají od roku 2023, podle Filipín ale nyní došlo k podstatnému pokroku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čína a Filipíny již v minulosti vytvořily nouzové telefonní linky na nižších úrovních pro lepší zvládnutí sporů v Jihočínském moři. Nedávno podepsaná dohoda otevře novou, přímou komunikační linku mezi oběma zeměmi, která by měla jakékoliv vyostřené situaci zabránit. Vyplývá to z hlavních bodů dohody, o kterých v úterý informovala agentura Associated Press.

Územní spory v Jihočínském moři přetrvávají od loňského roku zejména ve dvou ostře sporných mělčinách, kde Filipíny obviňují Čínu z nepřátelských akcí a Čína tvrdí, že filipínské lodě navzdory varováním pronikají na jejich území. Situace ale vyvolává obavy z většího ozbrojeného konfliktu, do kterého by se mohly zapojit i Spojené státy. Ty opakovaně varovaly, že jsou v momentě, kdy se Filipíny stanou terčem útoku, povinny zemi, jakožto svého klíčového smluvního asijského spojence, bránit.

Americký generál Charles Brown mladší se v úterý v Manile setkal s náčelníkem filipínské armády generálem Romeem Brawnerem. Jednali spolu o způsobech dalšího posílení obranných vazeb, zvýšení armádní kooperace a zajištění regionální akceschopnosti.

Situace se nedávno vyostřila u Druhé Thomasovy mělčiny, což je ponořený útes na Spratlyho ostrovech, který je součástí území nárokovaného několika státy. Čínští příslušníci pobřežní stráže se údajně oháněli noži, sekerou a improvizovanými oštěpy, na místě bylo několik zraněných Filipínců. Čínské síly se rovněž zmocnily sedmi pušek filipínského námořnictva, uvedl Brawner, který požadoval, aby Čína střelné zbraně vrátila a uhradila škody.

Foto: Seznam Zprávy

Nárokovaná území v Jihočínském moři.

Obě strany uznaly „potřebu posílit dvoustranný mechanismus námořní komunikace v Jihočínském moři“ a podepsaly opatření, které by komunikaci mělo zlepšit, uvedlo ministerstvo zahraničních věcí v Manile.

Dohoda uvádí, že „poskytuje několik kanálů pro komunikaci mezi Filipínami a Čínou, konkrétně o námořních otázkách, prostřednictvím zástupců, které určí jejich představitelé“. Podle dohody existoval rovněž plán na zřízení nového komunikačního kanálu mezi čínskou a filipínskou pobřežní stráží.

„Obě strany uznaly, že je třeba obnovit důvěru a vytvořit podmínky příznivé pro produktivní dialog a interakci,“ uvádí se v prohlášení filipínského ministerstva zahraničních věcí. Čína a Filipíny „potvrdily svůj závazek deeskalovat napětí, aniž by tím byly dotčeny jejich příslušné pozice“, dodává úřad.

Podle filipínského ministerstva „došlo k podstatnému pokroku“, ale uznalo, že ve vnímání situace na moři „přetrvávají významné rozdíly“.

Doporučované