Hlavní obsah

Do Saúdské Arábie už dorazilo přes 1,5 milionu cizinců na pouť do Mekky

Foto: Shutterstock.com

Rituální obcházení svatyně Kaaba předchází pouti do Mekky, symbolickému napodobení posledního putování proroka Mohameda.

Velké poutě do Mekky, hadždže, by se měl zúčastnit jednou za život každý muslim. Do Saúdské Arábie už letos dorazilo 1,5 milionu poutníků. Na cestě, která začne 14. června, úřady očekávají nejvyšší účast od pandemie covidu-19.

Článek

Letošní účast na hadždži by se mohla přiblížit počtům před pandemií covidu-19, která v roce 2019 přesáhla 2,4 milionu. Kromě cizinců se poutě do Mekky účastní i statisíce místních. „Takový počet poutníků v omezených prostorách je logistický výkon,“ řekl agentuře AFP odborník na Blízký východ z Princetonské univerzity Bernard Haykel. Saúdskoarabské úřady vydávají pro různé země kvóty pro účast, aby mohly lépe zajistit bezpečnost poutníků.

S bezpečností pomáhá i umělá inteligence, díky níž lze lépe sledovat pohyb poutníků kolem posvátných míst a bezpečnostní služba pak brání nadměrnému počtu lidí v určitých místech. Opatření úřady zpřísnily po tragické události z roku 2015, kdy na 2400 poutníků zemřelo v tlačenici v údolí Míná. Většina byla ušlapána, nebo se udusila.

Letos se hadždž odehrává ve stínu války v Pásmu Gazy, která začala loni 7. října teroristickým útokem palestinského radikálně islamistického hnutí Hamás na Izrael. Do Mekky nyní dorazilo také na 4200 Palestinců z Izraelem okupovaného Západního břehu, uvedly podle AP palestinské úřady. „Modlíme se za Palestinu, aby byla svobodná a aby Palestinci mohli žít v míru, a ne neustále ve válce,“ citovala AP alžírského poutníka v Mekce. Saúdskoarabské úřady nicméně upozornily, že nebudou tolerovat „žádnou politickou aktivitu“.

Už před zahájením pouti, jejíž datum stanovuje Saúdská Arábie, provedly davy poutníků rituální obcházení svatyně Kaaba, která je součástí Velké mešity v Mekce a k níž se jako k nejposvátnějšímu místu islámu muslimové po celém světě obracejí při každodenních modlitbách. Mnozí z poutníků nesli deštníky, jimiž se chránili proti slunci. V Mekce panují tento týden teploty přes čtyřicet stupňů Celsia.

Pouť do Mekky

Cesta do Mekky je jedním z pilířů islámu, alespoň jednou za život ji má vykonat každý muslim, jestliže mu to zdraví dovolí. Každý rok tak Saúdskou Arábii navštíví miliony muslimů z celého světa. Vykonávají buď velkou pouť hadždž, která se koná každý rok ve stanoveném datu, nebo malou pouť umra, kterou lze podniknout kdykoliv.

Doporučované