Hlavní obsah

„Do Německa nepatří.“ Kancléř Scholz chce deportovat radikály

Foto: Juergen Nowak, Shutterstock.com

Německý kancléř plánuje deportaci radikálních žadatelů o azyl do Sýrie a Afghánistánu.

Spolkový kancléř reagoval na nedávný útok nožem v Mannheimu, při kterém byl smrtelně zraněn policista. Útočil žadatel o azyl z Afghánistánu.

Článek

Radikálové a zločinci ze zahraničí, kteří v Německu hledají azyl a ochranu, do země nepatří, je proto nutné je deportovat i do států, jako jsou Afghánistán a Sýrie.

Ve čtvrtek to v projevu k poslancům Spolkového sněmu prohlásil spolkový kancléř Olaf Scholz, který tak reagoval na nedávný útok nožem v Mannheimu, při kterém žadatel o azyl smrtelně zranil policistu.

„Ti, kdo oslavují terorismus, se obrací proti všem našim hodnotám, proto si zasluhují deportovat,“ řekl Scholz. Podle něj v takovýchto případech nezáleží na tom, zda radikálové žádající o azyl pocházejí ze států se složitou bezpečnostní a právní situací, jako jsou například Afghánistán a Sýrie.

Spolkové ministerstvo vnitra už připravuje podmínky k tomu, aby s deportacemi do těchto zemí bylo možné začít, uvedl kancléř. „Ministerstvo vnitra už vede příslušná jednání se státy, které s Afghánistánem sousedí,“ řekl.

„Pobuřuje mě, že někdo u nás hledá ochranu, přitom ale páchá násilí,“ pravil Scholz s tím, že se v Německu nesmí bát lidé, kteří chtějí žít ve svobodě, ale naopak ti, kteří chtějí svobodu ohrozit.

V 84milionovém Německu podle kancléře žije 20 milionů lidí s migračním původem. Také oni podle něj čelí kvůli původu výhrůžkám a útokům a také absurdnímu obviňování. „Jsou ale součástí naší společnosti. Nenecháme se rozdělit,“ dodal.

Doporučované