Hlavní obsah

Do izraelské vlády se vrací pravicový lídr Saar, posílí Netanjahuovu pozici

Foto: Shutterstock.com

Gideon Saar býval kritikem premiéra Benjamina Netanjahua, teď se ale vrací do vlády.

Pravicový lídr Gideon Saar nastupuje do izraelské vlády na popud premiéra. Tamní média spekulují, že by mohl v budoucnu nahradit ministra obrany Joava Galanta, se kterým má Netanjahu spory.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do izraelské vlády se vrací pravicový lídr Gideon Saar, který dříve býval kritikem premiéra Benjamina Netanjahua. Krok má podle místních médií posílit Netanjahuovu podporu v parlamentu a snížit jeho závislost na krajně pravicových partnerech, kteří už několikrát hrozili odchodem z vládní koalice.

Saar vstupuje do vlády jako ministr bez portfeje. Izraelská média ale spekulují, že by mohl časem nahradit ministra obrany Joava Galanta, s nímž má Netanjahu spory, napsal dnes server The Times of Israel (ToI).

„Oceňuji, že Gideon Saar reagoval na mou žádost a souhlasil se vstupem do vlády. Tento krok přispěje k naší jednotě tváří v tvář našim nepřátelům,“ řekl v neděli Netanjahu, když oznamoval vstup Saara do vlády.

Učinil tak v době, kdy Izrael zesiluje útoky na Libanon, kde cílí na pozice Hizballáhu, kdy vede už skoro rok válku v Pásmu Gazy, pokračuje v boji s proíránskými milicemi v Sýrii a ostřeluje se i s jemenskými šíitskými povstalci. Kvůli válce v Gaze se zostřil také konflikt Izraele s Íránem, podporovatelem Hizballáhu.

Saar v neděli ocenil sérii útoků na Hizballáh, které izraelská armáda výrazně zesílila v posledních dvou týdnech a při nichž zemřela řada velitelů tohoto hnutí, včetně jeho dlouholetého lídra Hasana Nasralláha. „V tuhle chvíli je klíčové posílit Izrael, jeho vládu, jednotu a kohezi ve vládě,“ řekl.

„V posledních dnech vláda s Netanjahuem v čele prokázala pozoruhodné odhodlání. Armáda jednala perfektně. Stejně tak ve zbytku války budeme potřebovat odhodlání spolu se zdravým úsudkem,“ dodal při oznámení vstupu do vlády. Jako ministr bude součástí bezpečnostního kabinetu, napsal server ToI.

Saar byl v Netanjahuově vládě ministrem bez portfeje už od loňského října, kdy teroristickým útokem hnutí Hamás na Izrael začala válka v Pásmu Gazy, do března, kdy vládu opustil poté, co se neúspěšně snažil dostat do válečného kabinetu.

V předchozích týdnech začaly sílit spekulace, že Netanjahu se Saarem jedná o vstupu do vlády a že ho chce jmenovat ministrem obrany místo Galanta, se kterým má Netanjahu dlouhodobě spory. Důvodem těchto neshod bylo v minulosti například jednání o příměří ve válce v Gaze a o propuštění rukojmích, jichž Hamás drží ještě téměř sto. Asi polovina z nich už zemřela, řekl před týdnem Netanjahu.

Saar byl od roku 2003 členem Netanjahuovy strany Likud, v níž se vyprofiloval až na možného nástupce Netanjahua v čele strany. Ve stranických volbách ho ale v prosinci 2019 Netanjahu výrazně porazil. Rok na to založil Saar vlastní stranu Nová naděje.

Doporučované