Hlavní obsah

Do favel v brazilském Riu vjely tisíce policistů. Město chce vyhnat gangy

Foto: Profimedia.cz

Brazilská policie ničí zátaras, 15. 7. 2024.

Bezpečnost v Brazílii bude klíčovou otázkou v říjnu, kdy se v zemi konají komunální volby starostů a zastupitelů v téměř 6000 obcích v zemi, včetně Ria de Janeira.

Článek

Brazilské úřady zahájily v pondělí v Riu de Janeiru rozsáhlou operaci, v jejímž rámci vyslaly do deseti chudinských čtvrtí téměř 2000 vojenských a civilních policistů. Snaží se tak získat zpět kontrolu nad oblastmi ovládanými organizovaným zločinem. Informovala o tom agentura AP.

Podle agentury AFP se od pondělního úsvitu do hustě obydlených komunit, jako je Cidade de Deus, sjížděla obrněná auta. Postup byl ale pomalý – policisté s útočnými puškami museli na silnicích odstraňovat cementové barikády.

Policisté byli nasazeni v západní zóně města, v oblasti, která se v posledních letech stala terčem intenzivních územních sporů mezi pašeráky drog a milicemi, uvedla v prohlášení vláda státu Rio de Janeiro. Operace, jejímž cílem je také zatýkat zločince, nemá žádné datum ukončení, uvádí se v prohlášení.

„Bezpečnostní jednotka státní vlády je v ulicích, aby bojovala proti zločineckým organizacím, které si chtějí vzít obyvatelstvo jako rukojmí,“ uvedl guvernér Cláudio Castro, který byl přítomen zahájení operace ve čtyři hodiny ráno.

Policisté byli nasazeni v rozlehlých chudinských městských čtvrtích známých jako favely. „Neexistuje místo, kam by veřejné orgány nemohly vstoupit. Pracujeme na obnovení pořádku,“ řekl Castro s tím, že na začátku operace bylo zatčeno dvacet lidí. Dodal, že cílem v pondělí zahájené operace je „ukončit válku mezi obchodníky s drogami a milicemi v této oblasti západního Ria“.

Na operaci, kterou organizovala vláda státu Rio de Janeiro, se podílelo brazilské námořnictvo a městská stráž, stejně jako zaměstnanci provozovatelů kabelové televize a internetu, vodáren, elektráren a plynáren.

Podle zprávy Institutu Fogo Cruzado a Federální univerzity Fluminense z roku 2023 je přibližně 18 procent Ria de Janeira a jeho metropolitní oblasti pod kontrolou ozbrojených skupin. Více než polovinu tohoto území kontroluje kartel Comando Vermelho, který je v regionu Ria nejmocnější a s vládními jednotkami často svádí boje.

Doporučované